Boeken om je door de quarantaine te helpen

Het blijft gek als je er even bij stilstaat. Enkele weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht en nu ligt ongeveer de hele wereld plat. Hoelang we nog met zijn allen thuis moeten blijven, is niet duidelijk. Het ziet er alleszins niet naar uit dat het gewone leven weldra weer opgepikt kan worden, dus ik denk dat we kunnen aannemen dat we ons nog een hele tijd zullen moeten zien bezig te houden. Voor sociale uitgaanstypes moet die quarantaine een ware marteling zijn. Voor de huismussen onder ons is het bijna – het voelt nogal dubbel, als ik even voor mezelf spreekeen droom die werkelijkheid wordt. Wie dan ook nog eens graag boeken leest, zal zich de komende tijd heus wel kunnen bezighouden.

l-n-3B88rmcWD98-unsplash

Bron: L N via Unsplash

Nu is het in deze barre tijden toch belangrijk dat je een verhaal vindt waar je helemaal in kan wegduiken, waarbij de personages je meesleuren in hun wereld, ver weg van de werkelijkheid. Idealiter ben je dus op zoek naar een dik boek of een grote serie die je even zoet kan houden. Voor wie inspiratie zoekt, heb ik enkele leuke suggesties verzameld.

Reiziger

De schrijfster verkoopt haar reeks graag als verhalen waar geen genre op te plakken valt. Er zit een gezonde dosis geschiedenis in, de actiescènes zijn nooit veraf, het bulkt van de romantiek en ook de fantasyfans worden niet teleurgesteld.
Als je het mij vraagt, mag je die extreme mix van genres best met een korreltje zout nemen. Ze heeft niet gelogen, het zit er echt allemaal in. Maar als we eerlijk zijn, is het in essentie een historisch liefdesverhaal met een mooie balans tussen drama en zeemzoete scènes. Fantasylezers zullen vast teleurgesteld achterblijven, hetzelfde geldt voor wie graag zijn tanden zet in een serieuze historische roman.
Niettemin raad ik de reeks – die momenteel uit acht zwaargewichten bestaat – met veel plezier aan. Het bevat iets waar ik maar moeilijk de vinger kan op leggen. Als ik ze lees, vind ik ze amusant, maar niet fenomenaal en toch word ik er steeds weer door aangetrokken. Zelfs terwijl ik dit schrijf, begint het te kriebelen om het derde deel eens op te pikken. Voor mij is het in de eerste plaats de setting (Schotland, 1743) dat me enthousiast maakt, maar ik kan niet ontkennen dat ik ook al eens durf te zwichten voor die gespierde, roodharige highlander. Voor jou kan het de romance zijn of de steeds terugkerende spanning, maar zelfs als je vermoedt dat het je ding niet zal zijn, zou ik je toch willen voorstellen om er eens eentje te proberen. Je zou zomaar verslaafd kunnen geraken.

Tegenwoordig hebben ze er in het Engels een term voor: cosy crime. Ik denk dat je de verhalen van Agatha Christie daar gerust onder kunt categoriseren. Het zijn heerlijke whodunits, in geen geval angstaanjagend en doorgaans met een ontknoping waar je van achterover valt (wie En toen waren er nog maar … en Moord in de Oriënt-Expres heeft gelezen, weet donders goed wat ik bedoel). Ik heb zelf nog geen Miss Marple gelezen, maar als het een beetje in de stijl is van Jessica Fletcher uit de tv-serie Murder, she wrote, dan ben ik er helemaal klaar voor. Hercule Poirot mag dan een beetje verwaand zijn, hij is een heerlijke man om aan het werk te zien. Dat de verhalen zich in de jaren ’30 afspelen, vind ik een pluspunt. Een historische sfeer en vooral: geen gedoe met technologische snufjes om de misdaad op te helderen, alleen maar zuiver speurwerk. Wie op zijn tijd eens geniet van een glamoureuze moord (Ja, ik ben me er ten volle van bewust hoe gestoord dat klinkt) en graag raadsels oplost, kan niet verkeerd doen met een Agatha Christie. Ze heeft meer dan zestig Hercule Poirotverhalen geschreven en ik weet niet hoeveel Miss Marples, dus je kunt er gemakkelijk enkele weken mee verder, zou ik zo denken. Als je ze toch in sneltreintempo leest, neem er dan zeker ook En toen waren er nog maar … bij. Volgens mij bestaat er geen verbluffender mysterie dan dat verhaal.

Een aantal boeken uit dit lijstje heb ik zelf nog niet gelezen, waaronder die van Ken Follett. Toch maak ik me sterk dat ze hun plaats hier verdienen. De pilaren van de aarde is het eerste deel van een trilogie dat zich grotendeels tijdens de Middeleeuwen afspeelt, Val der Titanen is het eerste deel in een reeks dat de grootste oorlogen van de voorbije eeuw beschrijft (De Eerste Wereldoorlog, De Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog).
Ik hoef er niet bij te zeggen dat deze verhalen een feest zullen zijn voor geschiedenisfreaks. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de trilogie over de wereldoorlogen voornamelijk heb gekocht als een toegankelijkere manier om wat bij te leren over een periode uit de geschiedenis die me niet bijzonder kan boeien. Over zijn andere reeks ben ik dan weer laaiend enthousiast. Het is (oude) geschiedenis, het is Brits en Ken Follett staat erom bekend heel veel werk te steken in het accuraat weergeven van de historische feiten.
Ook al heb ik ze nog niet gelezen, ik ben er vrij zeker van dat deze twee trilogieën je op een machtig avontuur kunnen nemen. Alles bij elkaar moeten de verhalen goed zijn voor zo’n 6000 bladzijden. Wie dus denkt dat de wereld vroeger een stuk beter/interessanter was, zal zich met Ken Follett volledig kunnen afschermen van de actualiteit.

25036846

Het is zowaar een hedendaagse klassieker. Iedereen kent A Game of Thrones, al heeft een aanzienlijk deel daarvan enkel de tv-serie gezien. Ik hou echter vast aan mijn gebruikelijke principe: eerst het boek, dan de tv-serie/film. Het is een hele klus om spoilers te ontwijken voor een reeks die zo immens populair is, maar het is een zegen dat de tv-serie is afgelopen en het bijgevolg minder aandacht krijgt. Op dit moment heb ik de eerste drie boeken in de serie achter de kiezen en ik kan iedereen die het geduld kan opbrengen om de tv-serie even links te laten liggen, vertellen dat het een waar genot is om de ene verrassing na de andere op je afgestuurd te krijgen. Bij de Rode Bruiloft, waar veel fans het graag over hebben, ervaarde ik dezelfde frustratie en tristesse als bij dat pijnlijke moment op het einde van Harry Potter en de Halfbloed Prins. Het doet verdomd zeer om favoriete personages te verliezen, dat kan ik je wel vertellen.
Ondanks de vele plotwendingen die George R.R. Martin in zijn verhalen heeft verwerkt, schrijft hij in de eerste plaats vanuit zijn personages en dat kun je merken. Cersei, Tyrion, Arya, Catelyn en alle anderen: ze lijken stuk voor stuk uit vlees en bloed te bestaan.
Ook al is het een episch fantasyverhaal, de link met geschiedenis is niet veraf. Je moet maar eens naar de podcast De Bourgondiërs van Bart van Loo luisteren (ook een aanrader voor tijdens de isolatieweken) en je zult verbaasd zijn over de gelijkenissen die je met deze fenomenale fantasyreeks kunt trekken.

1033918

Het is misschien bizar gezien de constante dreiging van überslechterik Voldemort, maar de Harry Potterreeks voelt voor mij – en vele anderen – aan als een warm dekentje en als er iets is wat we momenteel goed kunnen gebruiken, dan is het dat wel.
J.K. Rowling gelooft stellig dat liefde de grootste macht is die er bestaat en dat sijpelt door op elke pagina van deze magische kinderboekenserie. Net als George R.R. Martin heeft J.K. Rowling een wonderlijk talent voor het creëren van levensechte personages. Albus Perkamentus, Loena Leeflang, Rubeus Hagrid, Dobby, … Ze veroveren allemaal moeiteloos een plekje in je hart. Hoewel de schrijfster een sterk plot heeft bedacht en dat meesterlijk over zeven boeken heeft uitgewerkt, compleet met subtiel verstopte hints, zijn het de personages die haar verhalen keer op keer tot een succes maken.
Bij haar Harry Potterboeken heb je door het immense succes ook nog eens het geluk dat je de wereld nooit hoeft te verlaten als je dat niet wilt. Naast de zeven boeken kan je ook de verfilmingen verslinden en als je dan nog steeds geen zin hebt om vaarwel te zeggen, dan is er die onuitputtelijke bron van fanfictie waar je je aan tegoed kunt doen. Het is niet gelogen: Hogwarts will always be there to welcome you home.

Stephen King is een autoriteit in het schrijverslandschap met een eindeloze lijst aan bestsellers. Het verbaast je dus misschien een beetje dat ik niet met een van zijn horrorklassiekers op de proppen kom. Je zult met Carrie, The Shining of Pet Semetary ongetwijfeld een boeiende namiddag tegemoet gaan, maar voor een quarantaine die nog wel even door kan gaan, heb je enkele dikke kleppers nodig. Akkoord, dan kun je natuurlijk ook voor It, The Stand of Het Instituut kiezen, maar die heb ik nog niet gelezen. Bovendien is The Stand misschien net iets té confronterend om in volle Covid-19-tijd te lezen. Hoewel er ook wel iets voor te zeggen valt. Een boek over een dodelijk virus lezen in een tijd dat er een echt virus de wereld teistert: toepasselijker kan niet.
Wie het liever iets minder realistisch heeft, kan in Gevangen het perfecte leesvoer vinden voor een crisis als deze. In dit ambitieus verhaal zitten de personages immers geïsoleerd van de rest van de wereld door een mysterieuze koepel en dat doet ook hier de gemoederen hoog oplopen. Stephen King schrijft dat hij dit verhaal al heel lang wilde schrijven, maar jarenlang twijfels had of hij het wel goed op papier kon krijgen. Uiteindelijk is het hem toch gelukt en het is een knap staaltje schrijftalent geworden. De meningen zijn nogal verdeeld over de ontknoping, zoals wel vaker bij Stephen King, heb ik me laten vertellen. Persoonlijk vind ik het perfect, maar oordeel vooral zelf.
Wil je toch liever niet geconfronteerd worden met de huidige vrijheidsbeperkingen, dan kun je beter gaan tijdreizen met 22-11-1963. De auteur neemt je mee op een spannend avontuur naar de tijd dat John F. Kennedy president van de Verenigde Staten was. Doel van het verhaal: de befaamde moord op Kennedy verhinderen. Je kunt je wel voorstellen dat zo’n missie niet van een leien dakje zal gaan. Als escapistische lectuur kan het tellen.

9200000018199006

De meesten onder jullie zullen wel weten dat achter Robert Galbraith niemand minder dan J.K. Rowling schuilgaat. Dat verklaart voor mij meteen wat Koekoeksjong en alle vervolgdelen in deze thrillerreeks zo goed maken. De mysteries zijn boeiend en zitten goed in elkaar, maar de echte kracht van deze boeken zijn andermaal de personages. Cormoran Strike en Robin Ellacott zijn een atypisch doch begeesterend duo. Ik geef grif toe dat ik de boeken in de eerste plaats lees om te weten hoe het met hen gaat. Thrillers waarin de privélevens van de detectives een significante rol hebben in het verhaal hebben wat mij betreft een streepje voor. Zo vond ik het bijvoorbeeld helemaal niet erg dat je bij Witte Dood, het vierde deel, een 100-tal pagina’s moet wachten op de eerste actie. Dat zal ongetwijfeld voor iedereen anders zijn, maar als je net als mij van het menselijke aspect in thrillers houdt, dan zullen Strike en Ellacott allerminst ontgoochelen. Ook al zijn het hedendaagse verhalen die al eens in de duistere krochten van de maatschappij durven te kruipen, in de essentie volgen ze het stramien van de klassieke whodunit, zoals je die bij Agatha Christie terug kunt vinden.

13112674

De trilogie die we het beste kennen onder de naam The Lord of The Rings is een boekenserie die menig lezer afschrikt. Net als Het verdriet van België van Hugo Claus is In de ban van de ring een verhaal dat velen in hun kast hebben staan, maar een pak minder hebben gelezen. Ik behoor tot mijn grote schaamte tot die groep. Na het lezen van De Hobbit, dat me niet bijzonder wist te charmeren, heeft het enthousiasme om me voor dik duizend pagina’s Tolkien te engageren een deuk gekregen. Niettemin geloof ik dat liefhebbers van epische fantasy hun hart kunnen ophalen aan dit epos. Wees gewaarschuwd: hoewel George R.R. Martin wel eens met Tolkien vergeleken wordt, hebben ze een heel verschillende schrijfstijl. J.R.R. Tolkien weidt graag uit. Ik heb me laten vertellen dat hij er geen probleem mee heeft om een halve pagina te gebruiken om een boom te beschrijven. Hij was nu eenmaal een academicus. Het is niet meer dan een gerucht, dus laat je er in geen geval door ontmoedigen. De films hebben duidelijk gemaakt dat de schrijver een indrukwekkend verhaal heeft bedacht, dus het valt zeker eens uit te proberen. Dat zal ik ook doen. Ooit.

16013144

Het was een ware hype enkele jaren geleden. De trilogie die begint met Mannen die vrouwen haten was dé thrillerreeks die iedereen gelezen moest hebben. Een beetje zoals dat ook een tijdlang over de boeken van Dan Brown werd gezegd.
Als thrillerfan is het triest dat ik ze nog steeds niet heb gelezen, maar het zijn dan ook stuk voor stuk stevige pillen. In tegenstelling tot In de ban van de ring staan ze evenwel een pak hoger op mijn leeslijst. Ik twijfel er niet aan dat het kwalitatief hoogstaande werken zijn die je moeiteloos meeslepen. Ook al kan mijn anglofilie nooit verzadigd raken, het is fijn om in de wereld van Stieg Larsson een uitstapje te maken naar het noorden. De term Nordic Noir is niet zomaar in het leven geroepen. Scandinavische schrijvers blijken nu eenmaal voortreffelijke thrillers te schrijven en dat zal bij Stieg Larsson niet anders zijn. Misschien is het noordelijke succes wel aan hem te danken.
Het is moeilijk om er een uitspraak over te doen als je ze nog niet gelezen hebt, maar van wat ik ervan begrijp, krijg je ook in deze Millenniumtrilogie een stel knallende personages voorgeschoteld met Mikael Blomkvist en vooral Lisbeth Salander. Dat belooft. Persoonlijk laat ik ze liever aan mij voorbijgaan, maar wie geen genoeg kan krijgen van dit duo zal graag horen dat de reeks wordt verdergezet door een andere schrijver: David Lagercrantz. Of die vervolgen hetzelfde niveau halen als het origineel durf ik niet te zeggen. Maar hé, tijd zat, dus je kunt het sowieso eens proberen.

Heb jij al een van deze boeken gelezen? Wat zou jij willen lezen tijdens de #blijfinuwkot dagen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.