Imperfecte liefdesverhalen voor een (on)romantische avond

Hij is weer in aantocht. De jongen met zijn pijl en boog die maar geen genoeg kan krijgen van al die liefde in de lucht. Weldra is alles weer peis en vrij, fladderen de vlinders in het rond en kleurt de wereld roze. Romantische meligheid ten top.

Wie spontaan braakneigingen krijgt bij de komst van het Valentijncircus en net als ik niet erg warm loopt voor zeemzoete romans hoeft niet te treuren. Er zijn genoeg horror-, thriller- en fantasyverhalen die je op Valentijn kunt lezen als tegengif voor de overdosis aan romantiek.

image-20160411-21959-ps6nll

Foto door Piotr Krzeslak op Shutterstock

Of misschien hunker je wel naar een liefdesverhaal dat met de beide voeten op de grond staat. Liefde is tenslotte een werkwoord. Hoe realistisch is “liefde op het eerste gezicht” en “ze leefden nog lang en gelukkig” nou echt? Geen enkele relatie is perfect, maar net dat maakt ze puur, toch?
Speciaal voor de nuchtere romantici heb ik wat inspiratie verzameld voor een dosis liefde met een (serieuze) hoek af.

Als je regelmatig eens een van mijn blogposts leest, zul je dear old David wel vaker zien opduiken. Nicholls schrijft heerlijke romans van een meer dan degelijke literaire kwaliteit. Wij haalde zelfs de longlist van de Man Booker Prize. Laat waarheidsgetrouwe romances Nicholls nu net op het lijf geschreven zijn.
In De eerste dag volgt hij Emma en Dexter gedurende één dag over een tijdspanne van verschillende jaren. Op hun achttiende komen ze voor het eerst samen, maar hun relatie gaat lang niet over rozen. Het geeft een goeie weergave van hoe gek het leven soms kan lopen. Emma en Dexter zullen nog lang nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen aan je blijven kleven.
In Wij probeert Douglas de brokken te lijmen wanneer zijn vrouw Connie aankondigt dat ze van hem wil scheiden. Ze gaan nog één keer samen op reis door Europa met hun tienerzoon en Douglas is vastberaden Connie terug te winnen. Dat het een avontuur wordt om nooit te vergeten, mag duidelijk zijn. Echt eentje om van te genieten op een avond in een warm bad of opgekruld onder een dekentje.

18049021

Als je het nu hebt over een koppel dat dringend een afspraak moet maken bij de relatietherapeut, dan is het wel Nick en Amy. Op het eerste gezicht lijken ze een prima relatie te hebben, maar wanneer Amy spoorloos verdwijnt, komen de barsten in hun prachtige plaatje tevoorschijn. Zoals wel vaker krijg je bij Gillian Flynn personages voorgeschoteld waarvan je niet goed weet of je ze wel leuk vindt. Je hoeft er niet van te schrikken als je tot de conclusie komt dat je loyaliteit voor een personage begint te verbrijzelen en je sympathie gaat voelen voor de tegenstander.
Voor een happily ever after moet je niet bij Gillian Flynn zijn en een overdosis romantiek zul je evenmin voorgeschoteld krijgen. Een steengoed verhaal kan je dan weer wel krijgen. Kan jij vermijden dat deze thriller diep onder je huid kruipt?

1001004006426261

Eigenlijk draait dit boek niet over de liefde tussen Denny en Eve, ook al krijg je een accurate inkijk in hun relatie. Het echte liefdesverhaal gaat over Denny en zijn hond Enzo. Ik daag je uit De Kunst van het Rijden in de Regen te lezen zonder de drang te voelen om een hond in huis te halen. Wedden dat het je niet lukt. Garth Stein heeft zich op wonderlijke wijze ingeleefd in de gedachtegang van onze trouwe viervoeter. Ik durf met de hand op mijn hart zeggen dat Enzo een van de meeste volmaakte personages is die er ooit geschreven zijn. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het leven van hem en zijn baasje probleemloos verloopt. Er zitten zeker relaties in die voor verbetering vatbaar zijn, Denny’s band met zijn schoonouders bijvoorbeeld. You’ll love to hate them, neem dat maar van mij aan. Als je deze Valentijn je emoties de vrije loop wil laten, dan is dit het perfecte boek voor jou.

9222754

Zonder twijfel het meest romantische boek uit mijn selectie. Clare en Henry zien elkaar dan ook dolgraag. Laat je echter niet misleiden door de cover. Het is kwalitatief een stuk sterker dan de luchtige zomerromangevoelens die deze Nederlandstalige cover doet vermoeden.
Over hun relatie valt er weinig slechts te vertellen, ware het niet dat er een klein obstakel in de weg zit om hen een normaal gezinsleven te bezorgen. Henry is immers een tijdreiziger en hij verdwijnt en verschijnt te pas en te onpas in een andere periode van zijn leven. Zo kan hij eens als dertiger tijd doorbrengen met de 6-jarige Clare om vervolgens als jonge twintiger Clare te ontmoeten als ze ouder is dan hem. Heel verwarrend en bij momenten hartverscheurend. Wie zit te wachten op een tragisch liefdesverhaal heeft hiermee een stevige klepper vast.

9200000028985004

Joe en Beck winnen met een straatlengte voorsprong de prijs voor de engste relatie. En toch zul je een zwak krijgen voor die charmante Joe. Al is het verstandig om je er tegelijkertijd van te verzekeren ver bij hem uit de buurt te blijven. Joe heeft op zijn zachtst gezegd enkele werkpunten die aangepakt moeten worden. Helaas voor Beck is ze blind voor zijn tekortkomingen, maar hun liefde is wel een uitstekende reden om op het puntje van je stoel te gaan zitten. Je krijgt er een kritische blik op het hedendaagse social mediagebruik gratis bovenop. Of je met dit boek zult smelten van verlangen, durf ik te betwijfelen, maar het zoals het cliché gaat, leest deze echt wel als een trein.

 

Heb je al een van deze boeken gelezen? Of heb je zelf een goede suggestie voor een realistische romance?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.