Het (niet zo) langverwachte vervolg

Het langverwachte – en tegelijkertijd compleet onverwachte – vervolg leek zich in 2019 op te werpen als een nieuwe boekentrend. Geen vervolg in de traditie van George R.R. Martin die zich niet laat opjagen om zijn The Winds of Winter met de wereld te delen. Het mag dan intussen al negen jaar op zich laten wachten, we weten al vanaf het begin van de reeks dat het boek er zit aan te komen (als we hem op zijn woord mogen geloven, dan zou 2020 wel eens het jaar van de Grote Verschijning kunnen worden). Nee, vorig jaar werd er kwistig gestrooid met publicaties (of aankondigingen) van boeken waarvan we geen flauw benul hadden dat ze ooit geschreven zouden worden. Een bloemlezing:

  • Suzanne Collins komt haast tien jaar na het verschijnen van Spotgaai (het sluitstuk van de Hongerspelentrilogie) aandraven met The Ballad of Songbirds and Snakes, een prequel rond de jeugdjaren van President Snow.
  • Josh Malerman heeft een vervolg klaar op De kooi (Bird Box), de horrorroman dat een tweede leven kreeg op Netflix met Sandra Bullock in de hoofdrol. Zes jaar na datum gaat het verhaal van Malorie verder.
  • André Aciman schreef in 2007 een charmant boek getiteld Noem me bij jouw naam (Call Me By Your Name) dat een tijdje terug weer onder de aandacht kwam door de knappe verfilming. Afgelopen jaar volgde uit het niets de opvolger Vind me.
  • Cecelia Ahern heeft al enkele boeken op haar naam staan, maar het is toch vooral om PS, I Love You, haar debuut uit 2004, dat ze bekend staat. Enkele jaren later volgde de gelijknamige film met Hilary Swank in de hoofdrol. En in 2019 kwam ze zowaar met een vervolg: De P.S., I Love You Club.
  • Margaret Atwood wordt al jaren gelauwerd om haar indrukwekkende oeuvre, maar haar populariteit kreeg een stevige boost toen de tv-wereld besloot om een van haar bekendste werken Het verhaal van de dienstmaagd te verfilmen. Het moet haar inspiratie gegeven hebben, want eind vorig jaar verscheen De testamenten, een opvolger die zo’n slordige dertig jaar op zich liet wachten.

Voor de diehardfans moeten zulke nieuwtjes als muziek in de oren klinken en ik kan me ook voorstellen dat uitgevers zich in de handen wrijven als er zich zo’n kans voordoet. Dat het stuk voor stuk bestsellers zullen worden, staat haast als een paal boven water. Bij sommige publicaties kun je je evenwel de vraag stellen wat de motivatie was om het verhaal nieuw leven in te blazen. Zijn de auteurs in kwestie gezwicht onder de druk van de fans? Werden ze verleid door de lokroep van het succes? Of sloeg de inspiratie voor een vervolgverhaal per toeval toe?

Zelf merk ik enige terughoudendheid tegenover die zogenoemde langverwachte vervolgen. De standalone moet allang zijn meerdere herkennen in de boekenserie, maar nu lijkt het er steeds meer op dat ook ogenschijnlijk op zichzelf staande verhalen een broertje of zusje naast zich moeten dulden. Hoewel je me gerust blij kunt maken met een stevige standalone kan ik ook een leuke serie bijzonder appreciëren. Waar ik het wat moeilijker mee heb, is dat je bij sommige schrijvers het gevoel hebt dat ze de noodzaak voelden om er een extra boek uit te persen ondanks hun oorspronkelijke intentie om het tot één verhaal te beperken. In dat geval maak ik me toch wat zorgen over de kwaliteit van het werk.

Let wel, ik doe geen uitspraken over de genoemde boeken. Tot op heden heb ik geen van de opvolgers gelezen. Misschien zijn het stuk voor stuk pareltjes. De realiteit is echter dat ik me maar moeilijk de meerwaarde van een vervolg kan voorstellen bij De kooi en Noem me bij jouw naam, om er nu twee op te noemen die ik ook effectief gelezen heb. De recensies van Vind me die ik tot op heden heb gezien, doen alvast vermoeden dat ik het juist heb ingeschat. Doodzonde vind ik dat. Een slecht vervolg werpt immers ook een nare schaduw over dat succesvolle eerste boek. Dus mocht blijken dat Suzanne Collins en Josh Malerman bewierookt worden voor hun onuitputtelijke inspiratie zal ik de nieuwsgierigheid vast niet meer kunnen onderdrukken. Voorlopig kijk ik toch maar even de kat uit de boom.

Hoe denken jullie over die langverwachte vervolgen? Naar welke verhalen kijken jullie uit? Heb je er misschien zelfs al eentje van gelezen?

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.