Streefdoelen voor 2020

Het is ietwat absurd dat we een jaarwisseling nodig lijken te hebben om goede voornemens te maken. We zouden die vijf kilo die we kwijt willen ook kunnen aanpakken in pakweg april. En niemand verbiedt ons om halverwege het jaar te beslissen om de auto wat vaker thuis te laten staan of de alcohol af te zweren.
Natuurlijk valt er wel iets voor te zeggen. Zo’n nieuw jaar symboliseert een schone lei. De voorbije mislukkingen zijn uitgeveegd en voor even wanen we onze mogelijkheden oneindig. Toch heb ik het gevoel dat het fenomeen ‘goede voornemens’ een negatieve bijklank heeft gekregen. Of het door al die mannen komt die met tegenzin stoppen met roken om hun echtgenotes te plezieren of door al die vrouwen die zich verplicht voelen een streng dieet te starten en er tegelijkertijd een affaire met chocolade op na houden, kan ik niet zeggen. Niettemin zou je haast geloven dat de definitie van ‘goede voornemens’ luidt: “Intenties die je maakt bij het begin van het jaar om je gemoed te sussen en overboord gooit voor de week uit is.”

danielle-macinnes-IuLgi9PWETU-unsplash

Foto gemaakt door Danielle MacInnes op Unsplash

Toegegeven, ik vind het ook fijn om bij de start van een nieuw jaar stil te staan bij wat ik graag zou willen verwezenlijken. Ik verkies evenwel om er de term ‘streefdoelen’ op te kleven. Voor iedereen begint te roepen dat dat niets meer is dan een andere naam kleven op het gekende recept, moet ik eraan toevoegen dat het verschil met de benadering te maken heeft. Bij goede voornemens draait het in de eerste plaats om ‘moeten’, terwijl streefdoelen uitgaan van ‘willen’. Althans, dat is mijn aanvoelen. Het staat je vrij om het fundamenteel met me oneens te zijn.

Hoe het ook zij, ik deel graag mijn lijstje met streefdoelen voor 2020. Niet omdat het wereldschokkende literatuur is, maar wel omdat ik ervan overtuigd ben dat ambities aan kracht winnen als je ze uitspreekt of – in dit geval – neerschrijft.

 • Mijn verhaal ‘Tussen jou en mij’ afschrijven
 • Een uitgever benaderen
 • Mijn novelle ‘De overkant’ afschrijven
 • Twee kortverhalen schrijven
 • Deelnemen aan een schrijfwedstrijd
 • Een nieuw boek plotten
 • Twintig boeken lezen
 • Wekelijks tijd maken om te sporten
 • Met enige regelmaat blijven bloggen
 • Nieuwe bakrecepten uitproberen
 • Tien films kijken
 • Minder overwerken

Maak jij ook streefdoelen voor jezelf? Wat zou jij willen realiseren?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.