Lievelingsboeken van 2019

Het nieuwe jaar komt stilaan op toerental en dan is het voor velen het ideale moment om goede voornemens te maken. Vaak genoeg dreigen die op een ontgoocheling uit te draaien; niettemin is het motiverend om jezelf doelen te stellen. Naar mijn gevoel stimuleert het om zaken aan te pakken die je stiekem al een hele tijd voor je uit schoof. Net zo leuk vind ik het om nog een laatste keer achterom te kijken en terug te blikken op wat je het afgelopen jaar hebt bereikt.

In mijn blogpost van vorig jaar sprak ik de hoop uit om eindelijk eens voorbij twintig gelezen boeken per jaar uit te komen. Helaas is het wederom niet gelukt – mijn verhuis en de chaos die daarmee gepaard gaat, hebben daar ongetwijfeld een rol in gespeeld. Daarom ben ik niet ontevreden om te stranden op zeventien boeken. In 2020 is er een nieuwe kans om meer te lezen. Voor ik die uitdaging begin, zet ik graag mijn lievelingsboeken van 2019 nog eens in de kijker.

20200107_194142

Hierbij dus in willekeurige volgorde de pareltjes die ik in 2019 heb mogen ontdekken:

1. The Whispering Skull door Jonathan Stroud

24396990._sy475_

The Whispering Skull is het tweede deel in de Lockwood & Co serie. De reeks volgt de avonturen van een agentschap dat zich bezighoudt met het verjagen van geesten. Je zou de vergelijking kunnen maken met het befaamde Ghostbusters, al wordt de lastige taak hier aan kinderen toebedeeld en heeft de schrijver voor het hedendaagse Londen als decor gekozen. De sfeer is ook een tikkeltje duisterder dan het komische Ghostbusters. Niettemin heeft Stroud zijn verhalen met een stevige lepel humor gekruid. De intrede van de pratende schedel en de fascinerende Flo Bones blijken een verrijking voor de reeks en ik hoop dan ook dat ze in de verdere avonturen blijven opduiken. Het eerste deel The Screaming Staircase was bijzonder leuk, maar de plottwist ietwat voorspelbaar. Daar heeft de opvolger geen last van. Lockwood en zijn kompanen komen in dit deel echt op dreef. Jonathan Stroud en zijn wonderlijke universum zullen je niet snel meer loslaten. Ik ben best karig met het uitdelen van vijf sterren, maar dit boek is elke ster dubbel en dwars waard.

2. Duisternis door Gillian Flynn

22549630

Het bekendste boek van Gillian Flynn is zonder twijfel Verloren vrouw (Eng: Gone Girl) en tot op heden een van de beste thrillers die ik ooit gelezen heb. Ik geloof dat ik door dat verhaal leerde dat een happy end geen absolute must is.
Duisternis heeft een gelijkaardige grimmige sfeer en is al net zo vakkundig geschreven. Je hoeft van Gillian Flynn geen personages te verwachten waar je spontaan vrolijk van wordt. Ze lijkt een zwak te hebben voor de antiheld. Net als Nick Dunne in Verloren vrouw slaagt Libby Day er immers niet echt in om je te charmeren, maar intrigerend is ze zeker wel. Flynns boeken kunnen zonder twijfel concurreren met wat men als ‘nordic noir’ thrillers omschrijft. Ze legt de psyche van haar personages volledig bloot en schuwt de bruutheid niet. Geef in geen geval je hart in bewaring, want ze verbrijzelt het waar je bijstaat. Een verwittigd man of vrouw is er twee waard.

3. Wundersmith: The Calling of Morrigan Crow door Jessica Townsend

38743584

Vorig jaar heb ik het eerste deel in de serie Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow uitgeroepen tot de rechtmatige troonopvolger van Harry Potter. De vergelijking met de bekende leerling-tovenaar wordt zo vaak gemaakt dat het niet meer geloofwaardig is, maar met Morrigan Crow heb ik het gevoel dat ze in zijn voetsporen kan treden, zonder dat het verhaal een identieke kopie wordt van de Harry Potterboeken. In Wundersmith heeft Jessica Townsend wat mij betreft bevestigd dat ze een goed boek kan schrijven. Haar originaliteit blijft nog steeds haar absolute forte, maar ook haar personages blijken aangenaam gezelschap. Figuren als Jupiter North of Fenestra sluit je moeiteloos in je hart. Het enige wat ik me afvraag, is of de schrijfster al weet waar het verhaal heen hoort te gaan. Ik kan de relatie tussen Morrigan en haar rivaal maar moeilijk doorgronden. Zijn intenties blijven vooralsnog vaag, maar ik vermoed dat hij meer menselijkheid in zich heeft dan Voldemort. Warm aanbevolen voor iedereen die nood heeft aan een magisch avontuur om bij weg te dromen.

4. The Death of Mrs. Westaway door Ruth Ware

39808471._sy475_

Ruth Ware heeft stilaan haar naam als een van de succesvolste Britse thrillerschrijfsters gemaakt, maar ik ben er niet van overtuigd dat ze dat aan haar ingenieuze plots te danken heeft. Ook al had ik mijn theorie rond de verkeerde persoon opgebouwd, ik had al vrij snel door welke kant het verhaal uitging. Je zou gerust kunnen stellen dat het plot niet bijster realistisch is. Dat heeft me evenwel niet weerhouden om dit boek te appreciëren. De sfeerschepping was subliem – Een griezelig landhuis, een enge dienstmeid en een disfuntionele familie houden de spanning er met sprekend gemak in – en met Harriet Westaway heeft de schrijfster een boeiend hoofdpersonage gecreëerd. Dat het plot verweven werd met de symboliek van tarotkaarten vond ik een leuk extraatje. Het smaakt naar meer en dat mag geen probleem vormen, want Ruth Ware heeft al een heel oeuvre om uit te kiezen. Vooral haar nieuwste werk The Turn of the Key belooft een gelijkaardige stemming op te roepen.

5. Martin Bec: Het Stille Hart door Herik Hanna en Thomas Labourot

49238070._sx318_

Martin Bec is de vierde detective die zijn opwachting maakt in de misdaadstripreeks van Herik Hanna. Na twee mindere delen – nog steeds een nette drie sterren – krijgen we weer een speurneus voorgeschoteld met de allure van Miss Crumble in het eerste deel. Het moge duidelijk zijn dat je met een goed mysterie slechts de helft van de punten krijgt. In tegenstelling tot Richard Monroe en Ernest Pattinson spat het charisma er bij Bec en Crumble vanaf het prille begin van af. Ook nu levert de tekenaar van dienst voortreffelijk werk en ditmaal zijn ook de dialogen van een hoger niveau. Dat elk verhaal in een historische setting wordt gesitueerd, vind ik een enorm pluspunt. Wie net als ik van misdaadverhalen houdt en er geen probleem mee heeft om eens een strip op te pikken, mag deze reeks niet door zijn vingers laten glippen.

Heb jij een van deze boeken gelezen? En wat waren jouw lievelingsboeken van het afgelopen jaar?