De Mol 2019 – Aflevering 7

Mol2019

Fuck, het is weer van dat. We naderen de finale en mijn molverdachte wordt naar huis gestuurd. Kaat is – hoe moeilijk ik dat ook kan geloven – niet de mol. Achteraf gezien zijn er natuurlijk wel signalen die me dat eerder hadden kunnen vertellen. Zo is het bijvoorbeeld vreemd dat Kaat in een aflevering duidelijk laat verstaan volledig voor Eva te zijn gegaan, net wanneer zij het spel moet verlaten. Heel verdacht was dat. Als Kaat de mol was geweest, zou dat er toch uitgemonteerd zijn?

Afijn, hier staan we dan. Compleet uit het lood geslagen. Nog vier kandidaten en voor elk van hen kan ik argumenten bedenken waarom ze de mol niet zijn. Oh ja, en die Kinepolistickets om de finale te gaan bekijken, kan ik ook vergeten. Briljant.

Het molgehalte van …

Bas

Bas heeft tot op heden het meeste geld binnengebracht. Dan kun je toch heus de mol niet zijn? Hij mag dan in de groep gezeten hebben die in deze aflevering 4000 euro verloor, ik denk dat het wel duidelijk was dat Vietnamees een verdomd lastige taal is. In de tunnel liet hij zich niet kennen en haalde braafjes het geld binnen.

Joeri

Echt waar, als Joeri de mol is, snap ik het spel niet meer. Bij de bootopdracht een tijdje terug liet hij al duidelijk zien dat hij er altijd 100 procent voor gaat en dat heeft hij deze aflevering nog maar eens bewezen. Hij spurtte haast die tunnel door, lag niet wakker van tijd rekken, moest niets weten van pasvragen, het enige wat telde was dat hij op tijd bij de exit was. En dat lukte. Ook wel te verstaan als: wie verdenkt in hemelsnaam Joeri als mol?

Elisabet

Elisabet heeft zich in de tunnel laten kennen. Eerst angstig naar binnen gaan, maar dan plots wel de moed hebben om terug te keren voor een mogelijke pasvraag. Het blijkt een boobytrap te zijn en dus ligt Elisabet uit het tunnelspel en levert ze geen geld op. Bovendien kunnen de anderen niet meer voor het hoogste bedrag gaan, dus dat is tweemaal gewonnen. Als mollenzet zou dat kunnen tellen.

Axel

Axel heeft voor eigenbelang gekozen, dus verzweeg hij het dilemma van de pasvraag bij de tunnelproef en maakte hij Bas en Joeri een behoorlijk zwakke leugen wijs over Elisabets intenties. Niettemin haalde hij wel geld binnen voor de groep en spoorde de anderen aan om hetzelfde te doen. Dat de eerste opdracht is misgegaan, heeft naar mijn gevoel meer te maken met de moeilijkheidsgraad dan met mollengedrag. Vreemder is dat er niet meer gesaboteerd werd in de quiz. Konden ze elkaar misschien slecht inschatten?

Wie is de mol?

Ik weet het niet meer hoor, jongens. Net wanneer ik comfortabel in de Kaattunnel zat, wordt ze naar huis gestuurd. Ik ben het spoor volledig bijster. Geen van de overblijvers is de mol, denk ik.

Bas en Joeri zijn nog steeds volkomen te vertrouwen. Niet alleen zou ik me dood schrikken als een van hen de mol blijkt te zijn, ik denk ook dat ze hun taak dan niet zo goed hebben uitgevoerd. Bas kan ik met enige moeite nog begrijpen, maar dat er mensen zijn die Joeri verdenken, daar kan ik echt niet bij. Waar zou hij dan gemold hebben?

Voor Axel kan je best een aantal verdachte acties opsommen. Zo waren er de nat geworden fakkel, de ogenschijnlijk gefakete blijdschap wanneer Bruno net binnen de tijd het zakmes tevoorschijn haalt en de keuze om een voorwerp aan de scooter te hangen waarvan hij de consequenties niet kent. En toch is er één ding dat me stoort om in Axel als mol te geloven: elke kandidaat die met hem samenwerkt als hij molt en zich dus verdacht maakt, valt af. Bruno en Martijn kunnen erover meespreken.

Bij Elisabet is het een gelijkaardig verhaal. Een hele resem aan sabotagemomenten. Denk maar aan de verloren landkaart, het toevoegen van onbekende kruiden aan het stoofpotje dat ze moesten klaarmaken, haar te korte speech bij het diner en haar blinde drang om haar man te zien en bijgevolg geld weg te gooien. Anderzijds vergeet ik niet dat ze samen met Martijn een nacht bij een slang heeft doorgebracht zonder daar moeilijk over te doen en dat ze op de valreep een opdracht deed slagen door een laatste cruciale wissel.

De conclusie kan dus niet anders zijn dan: er zit geen mol meer in het spel. Als dat wel zo is – en uiteraard zal dat het geval zijn – dan ben ik razend benieuwd naar de reünieaflevering, want ik heb een antwoord nodig op enkele vragen. Axel of Elisabet, één van hen moet het zijn, maar ik weet niet wie ik geloofwaardiger vind. Axel misschien?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s