De Mol 2019 – Aflevering 5

Mol2019

Is Kaat de mol? Of is het Axel? Of verrassen Eva en Elisabet ons alsnog? Ik hoop dat er meer antwoorden zullen komen, maar met elke opdracht loop je ook het risico dat er twijfels in de theorie sluipen.

Dat Kaat vrij hoog staat in de kijkerspoll is verontrustend. Anderzijds zie ik in Bruno, Bas of Joeri echt geen verrader. Zit ik dus toch op het juiste spoor of ben ik beschamend de verkeerde richting aan het uitkijken?

Het molgehalte van …

Bas

Dat Bas zich bij het vuur maken niet van zijn intelligentste en productiefste kant heeft laten zien, is duidelijk. Net zoals zijn pleidooi voor het gebruik van ballonnen in een vorige aflevering verspilt hij ook nu weer tijd door te zoeken naar dingen die er niet zijn. Kostprijs: 900 euro.
Verder kan je hem niet veel verwijten. Hij spreekt iedereen vijf minuten lang tegen tijdens het diner bij die Vietnamese gastheer en haalt zo heel wat geld binnen, nochtans niet de gemakkelijkste opdracht.
Dat hij bij de laatste proef vol voor de vrijstelling gaat en zo de 4000 euro in het gevaar brengt, vind ik niet verdacht. Elke andere kandidaat zou hetzelfde gedaan hebben.

Joeri

Het was niet Joeri’s sterkste aflevering. Als je weet hoe je een boog moet gebruiken (en afgaand op de manier waarop hij de boog hanteert, wist hij echt wat hij deed), dan zou je toch denken dat hij die watermeloen weet te raken.
Bij het diner had hij niet de zwaarste opdracht, dus ook daar had hij mogen slagen. De manier waarop hij het heeft aangepakt, was niet zo bijster schrander en hij besloot al snel dat hij zich belachelijk genoeg had gemaakt.
Bij de laatste proef gaat hij er dan weer volledig voor. Al moet het gezegd dat er toch iets vreemds is gebeurd met die kaart die ze bij hadden. Eerst had Elisabet ze, dan was ze ze kwijt en dan had Joeri ze. Het lijkt erop dat hij de gevallen kaart heeft opgeraapt, maar waarom verzwijgt hij dat en laat hij de groep een nodeloos ommetje maken? Superverdacht! Hij scheen die hele opdracht ook bijster amusant te vinden, vooral als het misliep, zo leek het wel.

Bruno

Bruno daarentegen doet het prima. Hij haalt als enige geld binnen bij de survivalopdracht. Axel mag dan wel beweren dat Bruno vlak langs dat eerste zakmes loopt, het is evenwel Bruno’s zoekwerk dat 1100 euro oplevert.
Hij is ook niet te verlegen om een mop te tappen tijdens het diner. De gastheer mocht het dan niet erg grappig vinden, het leverde geld op en Joeri deed het bijna in zijn broek van het lachen.
De manier waarop Bruno het spel verlaat in de laatste opdracht is nogal flauw (Kon hij zijn scherm niet eens schoon vegen?), maar door zijn actie slaagt de groep er wel in om voorbij de schutter te geraken. Dus mollenactie? Dat lijkt me niet.

Elisabet

Na het vertrek van Eva loopt Elisabet het risico om tot hoofdverdachte van half Vlaanderen gebombardeerd te worden. Zo mist ze tijdens het boogschieten de watermeloen, ook al kostte dat de groep slechts 100 euro. Dat ze tijdens het diner geen twee minuten kan vol praten voor haar speech is een puike sabotage. Als je geld kunt verdienen, kun je heus wat extra moeite doen. Toegegeven, ik zou ook beginnen te zweten, maar toch.
Bij de bevrijding van Bas loopt het ook al niet van een leien dakje. Laat ze haar kaart met opzet vallen? Het was alleszins een goeie mollenzet dat de groep tijd heeft gekost. De vraag is dan wel waarom ze moeilijk doet over die omweg voor Bas. Ze zou net in haar handen moeten wrijven.

Kaat

Kaat is lastig te beoordelen vandaag. Ze verliest bij de survival wel 700 euro, maar dat boogschieten heeft toch vooral met geluk te maken als je niet weet hoe je het moet doen. Ze had zomaar per ongeluk het doel kunnen raken.
Bij het diner krijgt ze zonder moeite de hele groep aan het zingen en scoort zo voor de groepspot. Als mijn molverdachte zie ik dat niet graag gebeuren.
Ook bij de laatste proef is er slecht nieuws voor de bedrieger in het spel, want er wordt 4000 euro binnen gehaald. Mocht Kaat de mol zijn, valt dat te verklaren, want ik denk dat ze echt volledig buiten haar wil om wordt neergeschoten en bijgevolg geen kans meer heeft om de opdracht te manipuleren.

Axel

Hij mag als piloot dan verstand hebben van oriëntatie, daar laat hij niet veel van merken. Hij stuurt hen de goeie richting uit, maar zoeken is Axel duidelijk te veel gevraagd. Wanneer Bruno dat tweede mes vindt, lijkt hij zelfs teleurgesteld en wijst hij er meteen op dat Bruno wel vlak voorbij dat eerste mes is gelopen.
Bij het diner slaagt hij in zijn opdracht om een minuut onder tafel te kruipen, toch niet simpel. Je zou kunnen denken dat het zijn bedoeling was om onbeleefd over te komen, zodat hij meer invloed kon uitoefenen in de laatste proef. Als dat het plan was, is het lelijk mislukt, want Axel werd al heel snel geraakt.

Wie is de mol?

Ligt het aan mij of was dit een chaotische aflevering? Ik vond het echt lastig om bij te houden wie wat deed en hoeveel geld er precies werd gewonnen of verloren. Daar komt nog eens bij dat sommige molverdachten zich netjes hebben gedragen en anderen de bedrieglijke tour opgingen. De twijfel slaat toe, maar nu nog drastisch van koers veranderen, lijkt me niet verstandig. Dus probeer ik extra hard te letten op de molacties van mijn verdachten en hoop ik dat er niet stiekem achter mijn rug gemold wordt.

Sowieso zie ik het bij Bas en Bruno nog steeds niet. Je zou heus wel een lijstje kunnen maken met verdachte acties, maar die zijn verwaarloosbaar in vergelijking met die van de andere kandidaten. Voor mijn gemak beschouw ik Joeri ook als “onschuldig”, al moet het gezegd worden dat hij zich bij momenten vreemd gedraagt. Die gevallen kaart baart me zorgen. Het valt ook op dat hij vaak de leiding neemt in discussies.

Als je dan weer spreekt van iemand die de ene verdachte zet na de andere opstapelt, dan is het wel Elisabet. Ook nu weer ging ze niet vrijuit. Toch geloof ik niet echt in haar als mol. Alleen al in deze aflevering is het vreemd om als saboteur voor de 100 euro te gaan en bij de laatste proef deed ze tot het einde mee, dus had ze best de mogelijkheid om extra tijd te rekken. Een minuutje, meer had ze niet nodig.

Wat zou ik graag hebben dan Axel er binnenkort uit ligt. Niet omdat ik hem de overwinning niet gun, maar omdat ik hem zo lastig vind om te beoordelen. Je laat je als mol toch niet meteen afschieten in die laatste proef? En bij de eerste opdracht gaat hij op Elisabet na voor het laagste bedrag. Dat lijkt alsof je hem kunt vertrouwen. En toch ben ik er niet helemaal gerust op.

Niettemin volhard ik in de boosheid en klamp ik me vast aan Kaat als mol. Ze wilde de 900 euro bij de eerste opdracht, nadat Joeri en Bruno meteen de hoogste bedragen claimden, maar moest tevreden zijn met 700 euro. Die verloor ze. Al won ze wel geld bij het Vietnamese diner. Dat de laatste opdracht slaagt, komt naar mijn gevoel doordat Kaat verrast werd door een schutter. Als ze nog verder had kunnen meespelen, dan hadden ze de deadline niet gehaald. Kaat is dus de mol. Hoop ik. Ik wou dat ik net als vorig jaar zekerder kon zijn van mijn stuk, maar het is wat het is. Nu ja, vorig jaar wist ik al snel dat het Bahador was en we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s