De Mol 2019 – Aflevering 4

Mol2019

Vandaag is de dag, neem ik mezelf voor. Vandaag kies ik mijn mol. Dat het een vrouw zal zijn, ben ik al quasi zeker, maar wie, dat is me nog niet helemaal duidelijk. Het wordt hoog tijd dat de mis opklaart. Misschien krijgen we vanavond wat extra hulp bij onze zoektocht. Zouden er nu twee mensen naar huis moeten gaan?

Het molgehalte van …

Bas

Zowaar een mollenactie van Bas in deze aflevering. Plots schiet het touw bij de grote bootopdracht door en zakt de kooi die hij en Joeri nodig hadden naar de bodem. Dat kan heel verdacht overkomen, maar mij lijkt het toch eerder een ongelukje. Te meer omdat hij wel samen met Martijn de juiste vissen verzamelt. Dat hij Eva terug wil halen, is moeilijker te doorgronden. Ik dacht altijd dat Bas een harde speler zou zijn, dus ik vind het een vreemde keuze, zeker wanneer je weet dat ik van de mol verwacht dat hij zou ijveren om Eva terug te halen en uiteraard de groep richting een verkeerd antwoord zou willen sturen. Niettemin vind ik nog steeds dat Bas geen saboteur is.

Eva

Eva zit in principe in een luxepositie bij de afvallersdiscussie mocht ze de mol blijken te zijn. Ze heeft de uitkomst volledig in handen, al is het net daarom misschien gevaarlijk om de mol daar te positioneren. Aangezien Eva al bovenaan de verdachtenlijst van veel molkijkers prijkt, lijkt me dat geen goede keuze.
Later verzamelt ze samen met Axel de juiste vissen in de juiste bakken, al brengt ze Axel op het eind wel nog in de war. Wederom verdacht.
Bij de bootopdracht kan je haar echter volledig vrijpleiten, vind ik. Zij vindt de fles met de opdracht en stuurt Kaat ook aan om terug naar de boot te gaan om hun opdracht te doen slagen. Aangezien ik in een opdracht waarin zo veel geld te verdienen was geen molactie van Eva kan zien, vind ik haar plots een stuk minder verdacht.

Joeri

Joeri is Joeri. Een gretige kandidaat die er alles wil aan doen om de opdracht te doen slagen. Hij neemt zeker het voortouw niet in de discussie om Eva te laten vallen, smijt zich enthousiast voor de dansopdracht en werkt ook bij de bootproef hard om de overwinning binnen te halen. Hij had gemakkelijk op het dek nog wat tijd kunnen rekken, maar doet dat niet. Ook Joeri lijkt mij dus onschuldig in het sabotagewerk.

Bruno

Akkoord, het is vreemd dat Bruno plots het geweer van schouder verandert en Eva toch terug wil halen, maar dat maakt hem voor mij geen molverdachte. Wat ik vooral van belang vind, is zijn acties in de bootopdracht en die heeft hij netjes uitgevoerd. Bovendien denk ik niet dat je je als mol laat opsluiten. Dat geeft toch minder mogelijkheid tot sabotage, aangezien er iemand voortdurend op je vingers zit te kijken. Bruno als bedrieger in het spel is misschien wel het minst geloofwaardig van alle kandidaten.

Elisabet

Elisabet trekt resoluut de kaart tegen Eva. Ze is de eerste om duidelijk te maken dat de afvaller geen plaats meer heeft bij De Mol als ze het minste goede antwoorden heeft gegeven. Ik zei al dat ik van de mol eerder zou verwachten dat hij zou ijveren om Eva terug te halen, dus dit maakt haar niet verdacht. Bovendien zet ze bij de dansopdracht op het laatste moment nog een fout recht. Probeert ze de verdenking van zich af te schudden of is ze echt onschuldig?
Ik had alvast de indruk dat ze samen met Bruno heel erg vlot de opdrachten oplost, dus van bedrieglijke toestanden merk ik daar niet veel op.

Kaat

Kaat trekt dan weer het touw om Eva terug aan boord te krijgen. In mijn woordenboek is dat een synoniem voor verdacht. Oké, zij en Eva zijn vriendjes, dus dat kan ook een reden zijn geweest, maar toch.
Bij de dansopdracht haalt ze meteen 500 euro uit de pot door geen antwoord in te tikken, terwijl ze het juiste antwoord wel had gezegd en het nadien ook heel nadrukkelijk claimt. Andermaal verdacht.
Bij de bootopdracht doet ze haar best om Eva zo lang mogelijk bij de boot weg te houden, omdat ze als mol donders goed weet dat ze dan nooit de oplossing zullen kunnen vinden. Driewerf verdacht.

Axel

Axel is echt in het spel aan het komen. Hij begon al stilletjes aan verdachter te worden, maar nu doet hij het met bokkensprongen. Bij de discussie stemt hij tegen Eva, maar bij het vissen vangen, ontstaat er toch enige chaos bij hen. Komt dat door Eva, zoals Axel beweert, of heeft hij daar zelf voor gezorgd?
Zijn moment de gloire was er natuurlijk bij de bootproef. Als je van Gilles slechts een korte briefing krijgt, zou de sabotage heel simpel kunnen klinken: ‘Zorg dat de fakkel nat wordt.’ Daar doet hij zijn uiterste best voor. Bovendien spoort hij Martijn ook aan om zijn reddingsvest op te blazen en daarmee vijf minuten van de tijd af te trekken. Helaas voor hem vat de fakkel alsnog vlam en slaagt de opdracht.

Wie is de mol?

Na Liesbeth blijken ook Ingrid en Martijn al zeker geen saboteurs te zijn. Verder kunnen we ook al sinds enkele afleveringen Bas, Bruno en Joeri van de lijst schrappen. Daardoor houden we nog slechts vier mogelijke mollen over, maar wie o wie is de grote bedrieger van de bende?

Elisabet heeft naar mijn gevoel deze opdracht bewezen de mol niet te zijn. Haar sabotages uit de vorige afleveringen vond ik al erg opvallend en dus niet zo geloofwaardig, maar door vandaag tegen Eva te stemmen, eigenhandig 500 euro binnen te halen bij de dansopdracht en bij de bootopdracht goed mee te werken, werpt ze alle verdenking volledig van zich af.

Eva gaat voor haar pasvragen, dwingt de groep om twee keer een verkeerde code in te tikken en kost de bende zo geld. Knappe molactie, al denk ik dat het in de eerste plaats vooral een reactie is van een kandidaat die dolgraag in het spel wil blijven.
Bij de bootopdracht valt haar ook niks te verwijten. Integendeel. Ze vindt de fles met daarin de opdracht die ze moeten uitvoeren en spoort Kaat aan om terug naar de boot te gaan, zodat ze hun deel van de proef tot een goed einde kunnen brengen.

Axel doet het tegenovergestelde. In het begin allerminst verdacht, nu steeds meer. Hij mag dan wel tegen Eva stemmen, het vissen vangen dreigde even mis te gaan en de fakkel nat maken bij de bootopdracht is zowat de makkelijkste en beste sabotage die je kon uitvoeren. Eentje die ook heel gemakkelijk door te briefen is. En toch ben ik er niet van overtuigd dat Axel de mol is en wel hierom: Martijn valt af door op de verkeerde persoon in te zetten. Laten we wel wezen: als Martijn plots rotsvast in zijn tunnelvisie zit, dan komt dat door de natte fakkel van Axel en diens suggestie om Martijns reddingsvest op te blazen. Is het afvallen van Martijn echter genoeg om Axel volledig af te schrijven als molverdachte?

Mijn nummer één is toch echt wel Kaat. Als ik een lijstje zou maken van alle verdachte handelingen die ze de voorbije afleveringen al heeft gedaan, dan zou de bewijslast niet te negeren zijn. Alleen al deze aflevering heeft ze haar best gedaan om te saboteren: de groep proberen te overhalen om Eva terug te halen (met het risico geld te verliezen), het juiste antwoord niet intypen bij de dansopdracht en Eva zo lang mogelijk bij de boot vandaan proberen te houden. Goed gedaan hoor, Kaat.
Echter, ik durf nog niet met 100% zekerheid zeggen dat zij onze saboteur van dienst is. Ik schrijf Axel zeker nog niet af, en ook Elisabet en Eva hou ik nog verder in de gaten.

To be continued …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s