De Mol 2019 – Aflevering 3

Mol2019

Doorgaans is dit de aflevering waarin de mollenvangers, of zo ervaar ik het toch, zich een goed beeld weten te vormen van de verschillende kandidaten en gesteund door hun theorieën beginnen te vermoeden bij wie ze de sabotages moeten gaan zoeken. Of die denkwijzes hun ook effectief de goede richting insturen, valt nog af te wachten. Het gevaar voor de tunnelvisie loert om de hoek.

Heel even heb ik in mijn handen gewreven toen bleek dat Eva het rode scherm kreeg. Aha, eindelijk eens iemand die ik verdacht vind die het spel vroeg moet verlaten. Niets bleek minder waar. Tenminste, dat denken we. Op Twitter werd immers al geopperd dat het net zo goed mogelijk is dat de leugen van Gilles pas na het rood scherm kwam (“Jij bent niet de afvaller, Eva”). Dat zou pas een mindfuck zijn. Sowieso is het een briljante cliffhanger, maar het brengt ons geen stap verder. Of toch?

Het molgehalte van …

Bas

Ik zeg het al vanaf de eerste week en ik blijf erbij: Bas is de mol niet. Dat heeft hij deze week nog maar eens bewezen. Sowieso denk ik al niet dat de mol de vovinamopdracht op zich zou nemen, maar stel dat hij dat wel zou doen, dan zorgt hij er toch gewoon voor dat hij faalt en de bal laat vallen?
Bovendien stuurt Bas ook heel sterk de opdracht om die steen op te tillen in de goede richting. Akkoord, hij twijfelt met die ballonnen, maar later reikt hij wel de oplossing aan, terwijl Joeri nog wat lastig loopt te doen.

Met Bas hebben we dus alvast één kandidaat die we definitief van de verdachtenlijst kunnen schrappen.

Eva

Eva blijft een interessante kandidate om te volgen. Het is moeilijk om haar te lezen, dus je begrijpt dat ik lichtjes euforisch was toen ze een rood scherm kreeg. Niets persoonlijks uiteraard, Eva lijkt me een heel toffe madam, maar het had het speuren naar de bedrieger een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Ze blijft het presteren om op sleutelposities in het spel te zitten, maar het is lastig om te bepalen of zij het spel ook echt stuurt of gewoon toevallig op de goede plek zit. Is het Eva die ervoor zorgt dat zij en Kaat de bungalow ontvluchten en het geld verliezen? Of was dat toch vooral de verdienste van Kaat?

Joeri

Vorige aflevering ben ik even beginnen te twijfelen aan de oprechtheid van Joeri, maar dat is inmiddels verleden tijd. Ik zei het eerder al: de mol doet de vechtproef niet en zorgt er al zeker niet voor dat ze die winnen. Ook al bleek Joeri niet zo behulpzaam bij het verwijderen van de steen, toch durf ik met 95% zekerheid mijn hand voor hem in het vuur steken. Als hij de saboteur is, dan val ik van mijn stoel. Zeker weten.

Martijn

Martijn is tot nu toe altijd een twijfelgeval geweest. Hij was of een gedreven kandidaat of een gewiekste mol. Sinds mol Gilles weten we maar al te goed dat we voor die gemotiveerde kandidaten met winnaarsmentaliteit moeten uitkijken. Vandaag heeft Martijn het ons echter gemakkelijk gemaakt. In een kamer kruipen met een slang en daar de hele nacht doorbrengen om zo geld te verdienen: dat doe je niet als mol. Het minste wat hij had kunnen doen, is proberen om Elisabet angst aan te praten, maar hij heeft geen enkele poging gewaagd. Dat doet vermoeden dat we bij Martijn geen sluwe sabotages moeten verwachten.

Bruno

Wat geldt voor Bas en Joeri geldt ook voor Bruno. Ik heb ‘m nooit verdacht gevonden en zijn handelingen van vandaag bevestigen mijn vermoeden: Bruno is een brave ziel die geen greintje molvenijn in zijn bloed heeft. Net zoals hij in het vovinamspel heeft gedaan, vecht hij tot de laatste snik voor de groepspot. Ik geloof nog sneller dat de afgevallen Liesbeth de mol blijkt te zijn dan dat Bruno hem zou zijn.

Elisabet

Mijn hoofdverdachte van vorige week heeft in haar kaarten laten kijken. Oftewel: ik heb me vergist. Elisabet is, als ik de juiste analyses maak, niet de mol. Zij en Martijn zorgen er als enige voor dat er geld wordt verdiend bij het roeien. Akkoord, ze zijn geen pinda’s gaan pellen, maar ze hebben tenminste iets aan de pot toegevoegd, wat van de anderen niet gezegd kan worden. Niemand had het Elisabet en Martijn kwalijk genomen als ze voor de slang gevlucht waren. Ik zou er niet blijven slapen zijn, zelfs als ik niet de mol was. Als één van hen toch de saboteur was, dan was het toch kinderspel om zijn/haar partner angst in te praten? Stel je eens voor dat je een slangenbeet oploopt?

Achteraf gezien vind ik ook haar “molacties” uit de vorige aflevering niet zo geloofwaardig. Je misselijk voelen om trager te gaan bij die wandelopdracht is weinig subtiel, hetzelfde geldt voor die pot kruiden die ze duidelijk in het vizier van de camera over het eten strooit in de eerste proef. Nee, voor mij is het nu zo klaar als een klontje: Elisabet is niet de mol.

Kaat

Ik begin het steeds geloofwaardiger te vinden dat Kaat de mol is. Ze is heel enthousiast en kwam zo ontzettend oprecht over tijdens die kookopdracht uit de vorige aflevering, maar de realiteit is dat ze vaak haar aandeel heeft in het verliezen van geld. Vorige week ging ze tegen Martijn in en liet de groep wachten in de wandelproef zodat ze de inzet deed dalen. Nu gooit ze samen met Eva 600 euro in het water uit schrik voor een tarantula (al kan ik haar dat stiekem niet kwalijk nemen) en later bij de vechtopdracht is ze erg gedreven om snel te cashen. Uiteraard, want de mol wil de pot zo laag mogelijk houden. Kaat weet zich op de een of andere manier altijd in de discussies te mengen, dus ik ben zeer benieuwd om haar volgende week aan het werk te zien tijdens het overleg rond de mysterieuze afvaller.

Axel

Verdacht heb ik hem eigenlijk nooit echt gevonden, maar ik moet eerlijk bekennen dat de twijfel nu wel kan toeslaan. Hij heeft Ingrid niet bang gemaakt, dus het lijkt op het eerste gezicht niet zijn schuld dat ze naast het geld grijpen. Tenzij dat hij met opzet dicht tegen Ingrid is gaan liggen en aan het snurken is geslagen. Haar wanhopig maken en doen verlangen naar een bed, het is ook een manier om geld af te troggelen. Een heel slimme manier zelfs. Al is dat misschien niets meer dan een vergezocht argument van een bezeten mollenvanger.

Later valt Axel ook op door zijn aandeel in het bepalen van de inzet bij de vechtopdracht. Dit is de plek waar je als mol serieus kan wegen op het geld dat verdiend wordt. Hij kan geoordeeld hebben dat ze sowieso zouden verliezen en hoe vaker hij liet verdubbelen, hoe groter de kans dat er niets werd verdiend. Een heel gevaarlijke tactiek, dus ik denk dat het als mol veiliger is om op het cashen in te zetten. Hoe sneller wordt gecasht, hoe minder hoog het verdiende bedrag kan worden.

Ingrid

Eindelijk steekt haar bedrieglijke aard de kop op. Ze leek twee afleveringen lang een heilig boontje, maar nu zie ik toch al eens een actie die de wenkbrauwen doet fronsen. Het geld opgeven, omdat Axel zogezegd te luid snurkt om dan samen met hem in een slaapzaal te gaan liggen … Toch een tikkeltje verdacht. Al moet ik er gelijk bij zeggen dat het geloofwaardiger was geweest als ze extreme angst had geveinsd voor het varken.

Voordat het zover was, heeft ze overigens ook haar uiterste best gedaan om Axel ervan te overtuigen om voor zo weinig mogelijk geld te gaan. Alles voor een goed bed, nietwaar? Of omdat je de bedrieger in het spel bent?

Wie is de mol?

Weet ik al met 100% zekerheid wie de boel aan het belazeren is? Nee, maar wat mij betreft zijn er wel al enkelen die definitief van de verdachtenlijst geschrapt kunnen worden. Bas, Bruno, Joeri, Elisabet en Martijn zouden me perplex doen staan, mocht blijken dat zij de hoofdrol in de wacht hebben gesleept.

Axel en Ingrid moeten we in de gaten houden, ook al maken ze keuzes die de wenkbrauwen toch wat doen fronsen. Ze gaan duidelijk niet voor de meest voor de hand liggende sabotagetechnieken en leken me allebei geen slechte bedoelingen te hebben in de vorige aflevering, maar het zou best kunnen dat ze eerst de kat wat uit de boot wilden kijken, de anderen de kans geven om zich verdacht te maken. Ik hoop dat de volgende aflevering uitsluitsel brengt.

Kaat en Eva zijn the ones to watch. Beide dames beïnvloeden het spel op zo’n manier dat ze de geldpot in gevaar brengen. Kaat lijkt daar bij tv-kijkend Vlaanderen nog min of meer mee weg te komen, maar Eva trekt de aandacht echt wel naar zich toe. Is het geloofwaardig dat de mol al zo snel bovenaan de verdachtenlijst staat?

Hoe dan ook, mocht ik een deelnemer zijn, dan zou ik de vragen spreiden over Kaat, Eva en in mindere mate Ingrid.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s