De Mol 2019 – Aflevering 2

Mol2019

Elk seizoen weer hoop ik dat de eliminaties me zullen helpen bij het vinden van de mol, maar zoals altijd sneuvelt er iemand die ik niet verdacht. Met het vertrek van Liesbeth verdwijnt er meteen iemand uit mijn groepje met vermoedelijke kandidaten dat ik in de vorige blogpost had gemaakt.

Niet getreurd, ook in deze aflevering waren er heel wat mollenacties te zien. Kunnen we al iemand schrappen? Kunnen we de verdachtenlijst kleiner maken? Weten we misschien zelfs al wie de mol is?

Het molgehalte van …

Bas

Vorige week zei ik al dat ik Bas van de verdachtenlijst had geschrapt. In deze aflevering heeft hij alleen maar bevestigd dat ik een juiste keuze heb gemaakt. Tijdens de kookestafette begint hij als eerste, niet meteen een plaats die ik aan de mol zou geven. Zou je niet net pas later aan het fornuis gaan staan, zodat de kandidaten zelf al ruim de tijd hebben gekregen om het te verprutsen? Als het toch goed gaat, kan je nog steeds ingrijpen. Is het al om zeep, dan kan je je als mol lekker gedeisd houden.

Ook bij de wandeltocht is Bas vrij onzichtbaar. Hij laat zich niet echt horen in de groep, terwijl je toch zou verwachten dat de mol het spel in een bepaalde richting wil sturen. Speel maar mooi verder, Bas, jij bent de saboteur niet.

Eva

Eva is moeilijk in te schatten, vind ik. Ze is niet opvallend aanwezig in de groep, maar blijkt tijdens het koken de dipsaus die Liesbeth niet te vreten vindt best goed te vinden. Vreemde smaakpapillen misschien?

Tijdens de wandeltocht, meent Axel dat hij Eva een stevige ruk naar achteren heeft zien doen op de helling met bruine zeep. Lijkt verdacht, al denk ik dat het een onbewuste handeling kan geweest zijn in de chaos van het moment.

Verdachter vond ik haar reactie bij de eliminatie. Haar opluchting leek me toch een beetje gespeeld. Dat ze nadien begint te wenen wanneer Liesbeth moet vertrekken, zou te maken kunnen hebben met de uitspraak uit het dagboek van de mol, waarbij hij of zij van een kandidaat te horen krijgt: ‘Ik vertrouw u volledig.’ Aangezien de mol zich kennelijk een moordenaar voelt, zou het goed kunnen dat ze het lastig heeft als er iemand moet vertrekken.

Joeri

Hmm, Joeri. Vorige week nog totaal onverdacht in mijn ogen, maar van mijn niet-verdachtenlijst toch diegene die ik verder in de gaten zal moeten houden. Joeri is een leider, zeer aanwezig in de groep en met een grote impact op de gemaakte beslissingen.

Samen met Elisabet maakt hij bij het koken de achtste toren af, terwijl Eva uitdrukkelijk heeft gevraagd om de zevende te maken. Die was volgens haar belangrijker en daar heeft ze ook gelijk in gekregen. Dat gezegd zijnde, bleek hij wel een goede bouwer te zijn. Misschien omdat hij wist dat hij later nog de kans zou krijgen om de boel te verpesten.

Tijdens de wandeltocht rekt hij de tijd. Hij treuzelt met die hamer en beitel en vindt net als Kaat dat ze op het einde moeten wachten alvorens de meet over te gaan. Daardoor verdienen ze natuurlijk geld, maar minder dan het had kunnen zijn.

Martijn

Bij de kookopdracht geeft Martijn meteen aan dat hij dat niet kan. Zo dekt hij zich meteen in voor wanneer hij later iets verkeerds doet aan het recept. Samen met Axel smijt hij zich op de dipsaus die Kaat al had klaargezet en overtuigen ze Liesbeth en Eva ervan om op de dipsaus te blijven focussen.

In de wandelopdracht viel hij op als de man die er het tempo probeert in te houden. Wanneer ze de finish bereiken, wil hij meteen over de meet, maar slaagt er niet in om de anderen mee te krijgen. Is dat een mollenstreek? Of net de actie van een gedreven kandidaat die zo veel mogelijk geld wil verzamelen?

Bruno

Als Bruno de mol blijkt te zijn, dan is hij uiterst geslepen, want vooralsnog blijf ik erbij dat in Bruno geen bedrieger zit. Daar is hij veel te eerlijk voor in zijn reacties. Samen met Ingrid heb ik hem tijdens het koken weinig verdachts zien doen. Dat het verkeerd ging, kwam vooral door de chaotische uitleg van Bas en vooral van Kaat.

Tijdens de tweede opdracht trekt hij zijn groep over de meet. Ingrid zegt zelfs dat ze zonder Bruno niet boven geraakt zou zijn. Een mol doet dat niet. Hij zou er net voor moeten zorgen dat ze zo traag mogelijk gaan.

Elisabet

Van een spoedarts zou je toch verwachten dat ze methodisch en analytisch te werk gaat. Bij het bouwen deed ze het best goed, ook al werkte ze Joeri meermaals op de zenuwen. Dat kan een tactiek zijn. Dat ze zich op de achtste toren werpt met Joeri lijkt me in de eerste plaats zijn verantwoordelijkheid, maar bij het koken is het toch echt wel Elisabet die niet ziet dat er drie dipsauzen staan en besluit om de slechtste op het bord te zetten.
Bovendien vind ik dat ze precies nogal gelukkig kijkt als de marktvrouw het eten afkeurt.

Bij de wandelopdracht grijpt ze de 200 euro, maar houdt de groep wel op aan de trappen van de berg. Ze kan niet meer, voelt zich misselijk, alles wat kan helpen om trager te gaan. Ter verdediging moeten we wel zeggen dat zij bij elke opdracht benadrukte dat ze niet al te veel tijd mochten verliezen. Een twijfelgeval dus.

Kaat

Het blijft waarschijnlijk dat Kaat de mol is. Tijdens de kookopdracht geeft ze een slechte uitleg aan het volgende duo Bruno en Ingrid. Ze vergeet te vertellen welke ingrediënten ze niet mogen gebruiken en laat ook na te vertellen wat er al is gebeurd, met als gevolg dat de reeds afgewerkte dipsaus tot twee keer opnieuw wordt gemaakt. Niet alleen zorgt het voor tijdverlies, haar gebrekkige briefing is voldoende om het recept volledig te doen mislukken. Anderzijds zou het me wel verbazen, mocht de mol starten bij de kookproef. Dat spreekt dus in haar voordeel.

De wandelopdracht doet ze goed mee, al probeert ze de groep er voortdurend op te wijzen dat ze niet te snel mogen gaan. Daardoor zorgt ze ervoor dat er geld wordt verdiend, maar minder dan het had kunnen zijn als ze iets sneller waren geweest. Ze mengt zich nadrukkelijk in de discussie op het eind om al dan niet over de meet te gaan. Martijn vindt dat ze al traag genoeg gelopen hebben, Kaat vindt dat ze nog even moeten wachten en weet de rest van het team van haar visie te overtuigen. Resultaat: ze lopen 750 euro mis.

Axel

Axel is een volger, geen leider. Hij was vorige week niet verdacht en dat is hij ook nu nog niet. Hij mag dan wel een slechte dipsaus gemaakt hebben, dat zal toch vooral door gebrekkige kookkunsten komen.

Tijdens de tweede opdracht noteer ik van Axel twee interessante uitspraken: ‘Ingrid, jij bepaalt het tempo’ en ‘We gaan verder (bij het bamboospelletje)’. Ingrid het tempo laten kiezen, is ervoor zorgen dat je traag gaat en de bamboodans opgeven, betekent geen extra geld.
Verdacht is dat wel, maar met zijn slechte pokerface uit de eerste aflevering in het achterhoofd, beschouw ik hem nog niet als een gevaar.

Ingrid

Hoe graag ik ook zou willen dat Ingrid de mol is, ik kan haast niets vinden in deze aflevering dat die stelling onderbouwt.
Haar kookwerk met Bruno verliep niet slecht. De fouten waren het gevolg van gebrekkige instructies van het vorige duo, en dus niet van mollengedrag aan het adres van Ingrid.

Tijdens het wandelen vond ik Ingrid fysiek sterker dan verwacht, wat haar andermaal vrij praat van enige sabotage.

Wie is de mol?

Veel verdachte handelingen, veel potentiële mollen, maar deze aflevering heeft ons toch ook weer een stuk dichter bij de ontmaskering van de mol gebracht.

Voor mij wordt het een vrouwelijke strijd om de befaamde rol op te nemen. Oké, Joeri hou ik nog even in de gaten, want hij is te cruciaal geweest in deze aflevering. Het dagboek van de mol klinkt ook als iets wat Joeri zou zeggen. Mijn hoofdverdachten zijn echter drie vrouwen: Eva, Elisabet en Kaat.

Voor elk van hen valt er wel iets te zeggen. Kaat is heel aanwezig en kan absoluut enkele molstreken op haar conto schrijven. Eva is een stillere schakel, maar heeft ook op haar manier weten te manipuleren. Al vind ik het opvallend dat zij het juiste antwoord oppert bij het zoeken van de zwakke schakel.

Elisabet is momenteel mijn nummer één. Ze heeft bij beide proeven gesaboteerd en ik heb het gevoel dat je van haar gezicht kunt aflezen dat er meer speelt. Aan dat soort van verdenkingen heb ik me in het verleden al laten vangen (kuchBahadorkuch), dus daar moeten we mee oppassen, maar het is toch interessant om in het achterhoofd te houden.

Zeker voel ik me allerminst, maar ik hoop dat de volgende aflevering wat meer zekerheid zal bieden. Het zou ook al helpen, mocht er eens iemand afvallen die ik verdacht vind.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s