De Mol 2019 – Aflevering 1

Mol2019

Yes, hier gaan we weer. Tien onbekende Vlamingen zijn vertrokken voor de reis van hun leven. Eén van hen is de mol. Of toch niet?

Nog voor het seizoen was gestart, liet Gilles De Coster al weten dat er ditmaal geen mol is. Tenminste, niet op het moment dat ze vertrekken. De mol zal ter plekke gekozen worden en het zal iemand moeten zijn met stalen zenuwen, want zonder enige voorbereiding de boel belazeren … Daar moet je lef voor hebben.

Zullen wij als mollenjagers het gemakkelijker hebben? Of net niet? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Eén ding is alvast zeker: we zijn er helemaal klaar voor. Zal ik na mijn grandioze blunder van vorig jaar kunnen laten zien dat ik mijn innerlijke Sherlock Holmes heb teruggevonden?

Een aflevering zonder mollenacties. Dan wordt het moeilijk om te zoeken wie in aanmerking zou komen voor de rol van saboteur. Toch willen we alvast een poging wagen door hun lichaamstaal onder de loep te nemen.

Het molgehalte van …

Bas

Bas komt over als een intelligente kerel die bijzonder berekend en sluw uit de hoek kan komen. Hij staat ook ogenschijnlijk te popelen om de rol van mol op te nemen en ik zou zelfs durven te gokken dat hij een van de kandidaten is die een ‘Jij wordt de mol misschien’-scherm te zien kreeg.
Nadien is hij – naar mijn gevoel – compleet in de mist gegaan tijdens de ondervraging. Van alle kandidaten kwam hij misschien wel het meest verdacht over en dus was hem de rol aanbieden geen optie meer.

Het kan natuurlijk ook dat Bas nooit de kans had om mol te worden en zich met opzet verdacht maakte. Hoe dan ook, het is op dit moment bijzonder onwaarschijnlijk dat Bas een bedrieger is.

Eva

Eva is voor mij de minst opvallende kandidaat van de eerste aflevering. Ze liet zich niet opmerken, deelde haar molambities niet en lijkt gewoon al blij dat ze er überhaupt bij is. Weinig waarschijnlijk dus dat zij zich klaarstoomt voor de rol van haar leven. Hoewel, voor de programmamakers is zo’n “grijze muis”, om Eva even zo oneerbiedig te omschrijven, een droom. Laat anderen de aandacht maar trekken, terwijl de mol vanuit de schaduw haar werk kan doen.

Joeri

Bij Joeri moet ik enorm aan Jeffrey uit het voorbije seizoen denken. Een vlotte mens, een teamspeler, maar met onvoldoende zelfcontrole om zo’n zware taak als die van saboteur op zich te nemen. Op basis van wat ik in de eerste aflevering van Joeri heb gezien, zou ik hem de rol niet aanbieden en het zou me sterk verbazen, mocht het productieteam een andere mening zijn toegedaan.

Martijn

Martijn is een interessante kandidaat. Hij omschrijft zichzelf als de lijm van de groep, wat erop zou wijzen dat hij een teamspeler is, iemand die zich hard wil inzetten om veel geld te verdienen. Als hij moet saboteren, zou het best kunnen dat hem dat moreel zwaar zou vallen.

Tegelijkertijd is Martijn een verstandige man die de kat uit de boom kijkt. Een echte observator. Er werd over Bas gezegd dat hij een echte ‘inspecteur’ is, maar ik denk dat dat net zo hard geldt voor Martijn. Alleen is hij een stuk subtieler in zijn aanpak. De vraag is: observeert hij om de mol te vinden? Of probeert hij zijn medekandidaten te lezen om in te schatten hoe hij ze het beste kan belazeren?

Martijn moeten we nog even in het oog houden, zo veel is duidelijk. Als hij niet de mol is, dan zie ik hem evenwel ver geraken in het spel.

Liesbeth

Op het eerste gezicht lijkt me Liesbeth gemakkelijk in te schatten. Toen ze haar scherm zag en ook later bij de ondervraging kon ik de ontgoocheling van haar gezicht aflezen.
Aangezien we eerder al zagen dat Liesbeth een half vreugdedansje deed toen ze dacht dat ze als mol was gekozen, ga ik ervan uit dat ze de rol dolgraag op zich zou nemen. Afgaand op haar reactie durf ik te denken dat ze naast haar droom heeft gegrepen en we haar dus kunnen schrappen als verdachte.

Echter, het zou best kunnen dat die teleurgestelde blik gespeeld was. Als dat zo is, dan mag het duidelijk zijn dat er een uitstekende mol gekozen werd.

Elisabet

Dat Elisabet molkwaliteiten heeft, is duidelijk. Ze is aangenaam in de omgang en weet wanneer ze haar mond moet houden. Als er iemand is die weet hoe je je cool moet bewaren, dan is het wel een spoedarts. Net zoals bij Eva heeft ze zich evenwel nog niet echt in de kijker gezet. Positief als mogelijke mol natuurlijk, maar dat maakt ook dat we voor haar ook nog geen pro of contra-argumenten kunnen opsommen.

Bruno

Bruno denkt niet al te diep na voor hij iets zegt, lijkt het wel. Het was best opvallend dat hij de enige was die ervoor uit durfde te komen dat hij kon jongleren, terwijl we heel goed weten dat ze er allemaal al op geoefend hadden. Hij probeerde later evenwel terug te krabbelen door te zeggen dat het al ‘lang geleden’ was. Een heel onzeker en allesbehalve overtuigend leugentje. Bruno een mogelijke molverdachte? Dan zal hij toch een stuk uitgekookter voor de dag moeten komen. Ik zie het hem zo snel nog niet doen.

Kaat

Kaat komt van alle kandidaten het natuurlijkst en spontaan over, vind ik. Ze wekt de indruk een aardig iemand, een goeie motivator en dus zeker een aanwinst als kandidaat te zijn. Dat gezegd zijnde zou ze die eigenschappen prima kunnen aanwenden om haar medekandidaten op het verkeerde spoor te zetten.

Ze liet alvast zien dat ze uitstekend kan jongleren, wat betekent dat ze vooraf goed geoefend heeft en dus een toegewijde mol zou zijn. Haar de rol van saboteur geven, zou gedurfd zijn, al denk ik dat ze het voortreffelijk zou doen.

Axel

Dat hij als piloot hoogtevrees bleek te hebben, maakte hem Axel al verdacht nog voordat de mol gekozen was. Los daarvan is zijn pokerface niet subliem. Je kunt de spanning van zijn gezicht aflezen, precies zoals Gilles De Coster ook al opmerkte. Ik geloof momenteel niet in Axel als mol. Hij lijkt me er het type niet naar om mensen gemakkelijk in zijn verhaal mee te krijgen.

Ingrid

Ik ga eerlijk zijn: ik zou het geniaal vinden, mocht Ingrid de mol blijken te zijn. Ze is een joviale dame en ogenschijnlijk het kneusje in deze groep. Volgens mij kan ze mensen gemakkelijk in haar enthousiasme meetrekken. Doordat ze al voor de selectieproef heel duidelijk heeft gemaakt dat ze niet sportief is, heeft ze zich misschien onbewust ook al goed ingedekt voor proeven waar haar conditie ertoe zou leiden dat de opdracht faalt. De verdenking van zich afhouden, daar heeft ze de persoonlijkheid wel voor.

Wie is de mol?

Het is haast onmogelijk om nu al iemand als mol aan te wijzen. Het is puur nattevingerwerk. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom we deze aflevering nog geen eliminatie hebben gehad. Het enige wat we op dit moment kunnen doen, is de kandidaten volgens waarschijnlijkheid rangschikken. Ik heb alvast twee groepen samengesteld: Eentje met mogelijke molkanshebbers en eentje met vermoedelijke kandidaten.

Molverdachten:
Ingrid
Kaat
Martijn
Eva
Elisabet

Kandidaten:
Bas
Liesbeth
Joeri
Axel
Bruno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s