You: het succes van de sympathieke psychopaat

Het is in zekere zin geruststellend om een tv-serie of een boek op te pikken dat zich reeds de status van hype heeft aangemeten, omdat er een zeer reële kans bestaat dat het je zal bevallen. Nog leuker is het als je het grote succes voor bent en de hele meute nieuwbakken fans kunt zeggen: ‘Waar komen jullie nog mee af? Ik wist een paar jaar geleden al dat het geweldig is.’

Dat overkwam me onlangs met het boek You van Caroline Kepnes. Dat verhaal heeft recentelijk een tv-adaptatie gekregen en kan na de release op Netflix op heel wat lof rekenen. Het boek mocht dan al vanaf de eerste publicatie een trouwe schare fans hebben bereikt, zoals dat wel vaker gaat, is het pas sinds de verfilming dat You ten volle wordt geapprecieerd.

2D-You_KepnesHij heeft er alles voor over om haar voor zich te winnen. Alles.

Als de mooie jonge Guinevere Beck de boekhandel inloopt waar Joe Goldberg werkt, is zijn eerste gedachte: deze vrouw wordt van mij.

Ze heeft een Facebookprofiel dat op openbaar staat en ze twittert aan een stuk door. Op haar sociale media vindt Joe alles wat hij moet weten: ze wil schrijver worden, haar vrienden noemen haar Beck, hij weet waar ze woont en vanavond zal ze in een bar in Brooklyn zijn – de perfecte plek voor een ‘toevallige’ ontmoeting.

Guinevere denkt dat ze eindelijk de man van haar dromen heeft gevonden. Hij lijkt perfect; zijn smaak, zijn persoonlijkheid en de manier waarop hij haar behandelt. Wat zij niet weet, is wie Joe in werkelijkheid is en wat hij doet om zijn prooi te beschermen…

Los van de evidentie dat het een goed geschreven boek is, valt de aantrekkingskracht van You – volgens mij – te herleiden tot twee zaken.
Enerzijds is er het ongebruikelijke vertelperspectief (tweede persoon enkelvoud) dat voor dit verhaal uitstekend werkt en je moeiteloos mee sleurt in de gedachtegang van het hoofdpersonage.
Anderzijds is er de figuur Joe Goldberg. Nooit eerder – voor zover ik weet – was een psychopaat zo charmant, waardoor je in een vreemde situatie wordt geduwd waarbij je eigenlijk wenst dat Joe in zijn opzet slaagt, terwijl je diep vanbinnen heel goed weet dat wat hij doet echt niet oké is.

In essentie is het een zeer vermakende thriller, maar het zal je zeker niet ontgaan dat er onder de bloedstollende verhaallijn ook een stevige les in sociale mediagebruik te leren valt. Dat het leuk en toegankelijk is, weten we allemaal. Maar zijn we er ons steeds voldoende van bewust dat de hele wereld kan meelezen? Je zou er versteld van staan wat je tegenwoordig over iemand te weten kunt komen door wat vernuftig Googlewerk.

Ditmaal kunnen we niet zeggen dat het cliché “het boek was beter” van toepassing is. Wat mij betreft zijn zowel het boek als de tv-serie de moeite waard. Had je in het boek nog geen zwak voor Joe? Probeer dan eens om geen crush op hem te krijgen bij het kijken van de tv-serie. Wedden dat het je niet lukt?
De scenarioschrijver heeft wat aanpassingen gedaan aan de verhaallijn, maar dat stoort allerminst. Net als het boek is de tv-serie uitstekend opgebouwd. Misschien is de ontknoping zelfs nog een tikkeltje spannender. Als You je niet tot bingewatchen kan dwingen, dan zal het je waarschijnlijk nooit overkomen.

y1_bookstore_12102017_bs_962_1920x1280

© Netflix

Heb je het boek en de tv-serie reeds verslonden en kan je maar geen genoeg krijgen van Joe Goldberg? Dan is er goed nieuws. Niet alleen komt er een tweede seizoen voor de tv-serie, er is ook reeds een vervolg in boekvorm (Hidden Bodies) en er komt zelfs nog een derde deel. De eerlijkheid gebiedt me evenwel om te zeggen dat het vervolg behoorlijk tegenviel. Op mij liet het alvast de indruk dat Joe Goldberg een karikatuur was geworden van zichzelf en ik kreeg heel hard het gevoel dat de schrijfster er een vervolg heeft uitgeperst onder druk van het succes van You. Maar goed, smaak is subjectief. Ontdek dus vooral zelf wat je ervan vindt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.