De Mol 2018 – Aflevering 7

De Mol 2018

We zijn bij het laatste station aanbeland voor de finale en de eeuwige glorie die de winnaar en de mol opwacht. Voor die tijd zijn er helaas nog twee die een zure appel voorgeschoteld zullen krijgen. Het zuurst is zonder twijfel die die wordt opgediend aan degene die zichzelf vanavond op een rood scherm trakteert. Het spel moeten verlaten vlak voor de finale is bijna net zo pijnlijk als het eerste retourticket scoren. Geen geld, vermoedelijk de verkeerde mol gekozen en een spannende finale missen. Leuk kan dat niet zijn. Wie wacht dat vreselijke lot? De hardspelende Pieter, de nonchalante Lloyd, de naïeve Pascale of toch de ogenschijnlijk zorgeloze Bahador?

Zwoegen tot aan de meet

Veel uitputtende opdrachten zoals de 27 km die ze vorig seizoen moesten lopen, zijn er dit jaar nog niet geweest. Met de triatlon die Gilles hen nu oplegt, moeten ze alsnog laten zien dat ze een degelijke conditie hebben. Gelukkig krijgen ze het net iets gemakkelijker dan bij een echte triatlon. Het fietsen en kajakken mogen ze in duo doen, waardoor elke kandidaat slechts twee disciplines hoeft te doen. Als ze de triatlon binnen de drie uur weten te volbrengen, verdienen ze 500 euro. Bij de tussenopdrachten kunnen ze daar tot 4500 euro aan toevoegen.

Pieter en Pascale wagen zich aan het kajakken en dat gaat verrassend vlot. Bij mij zou het toch even geduurd hebben om dat bootje onder controle te krijgen. De opdracht die ze moesten uitvoeren, was dan weer van mindere kwaliteit. Ze gooiden hun ringen zo snel en achteloos dat je zou denken dat ze dat geld niet echt wilden.
Ondanks het gezeur van Bahador slaagden hij en Lloyd er wel in om 1500 euro te verdienen, ook al verloren ze behoorlijk wat tijd. Toch was het Bahador die de knoop doorhakte om voor het geld te spelen in plaats van de zadels mee te nemen. Nochtans moet het fysiek lastig zijn geweest om die tocht rechtopstaand af te leggen. Niet te onderschatten, denk ik.
Het lopen ging voor Pieter en Bahador erg moeizaam, dus kozen ze ervoor om de laatste 1500 euro op te geven voor een quad en de hoop om de triatlon op tijd te eindigen. Ze deden hun best om Lloyd aan te moedigen en hoewel hij het even lastig kreeg, bereikte hij de finish net op tijd en werden ze 2000 euro rijker.

Aflevering7_Shot1

Tijdens de aflevering vond ik dat je Pascale ongegeneerd mollenwerk kon zien verrichten. De manier waarop ze de ringen gooide en dan kapseisde om wat tijd te rekken en Lloyd en Bahador af te leiden van hun kruiswoordraadsel. Goed gedaan, sluwe Pascale, ware het niet dat we inmiddels weten dat de mol een man is.
Niet getreurd, ook onze mannen lieten zich opmerken. Pieter kan bijvoorbeeld niet met een quad overweg, Lloyd is kapot gelopen net op het moment dat hij de finish kan zien en Bahador haalt tijdens de hele opdracht alles uit de kast om zo veel mogelijk tijd te verliezen.

Mensenkennis

Na het sporten mogen ze genieten van een welverdiende rust in hun hotelkamer. Daar krijgt Pascale de opdracht om haar medekandidaten in te schatten tijdens drie verborgen camerascènes. Telkens ze dat goed doet, verdient ze 1000 euro voor de groepspot.
Haar inzicht blijkt echter niet al te scherp te zijn, want ze kan geen enkele situatie goed voorspellen. Lloyd stoorde zich niet aan de Mexicanen die knus naast hem kwamen zitten in de sauna, Bahador hield zijn mond tegen de hotelgasten die zijn spullen opzij gooiden en zijn strandstoel inpikten en Pieter gaf gewillig zijn telefoonnummer aan de dame die ernaar hengelde aan de bar.

Vooral Pieter die zomaar zijn nummer gaf, moet bij veel kijkers toch de wenkbrauwen hebben doen fronsen. De verklaring volgt al snel, want Lloyd, Bahador en Pieter bevonden zich helemaal niet in een verborgen camerasituatie. Sterker nog, ze wisten precies wat er zou gebeuren en kregen de opdracht om precies het tegenovergestelde te doen van wat ze dachten dat Pascale zou gokken. Uiteindelijk blijkt dus dat Pascale het voortreffelijk heeft gedaan en ze samen 3000 euro aan de pot hebben toegevoegd.

Aflevering7_Shot2

Iedereen deed netjes wat er van hem of haar verwacht werd, dus de mol had kennelijk even pauze gekregen. Misschien was het een opdracht waarbij het net iets te veel zou opvallen als je begint te mollen. De fanatieke speurneuzen viel het wel op dat Pieter heel goed lijkt te weten welke hotelkamersleutel hij wil hebben. Een teken dat hij voorkennis heeft, menen ze. Toch is Pieter niet de mol, maar daar kom ik zo meteen nog op terug.

Fluitje van een cent

Voor de tweede keer dit seizoen kunnen de kandidaten een stapje dichter bij de mol komen. Die eer is echter slechts weggelegd voor een van hen. Ze zullen onderling moeten bepalen wie dit voordeel krijgt aangeboden door een reeks spelletjes tegen elkaar te spelen. Lloyd en Bahador moeten laten zien dat ze over een uitstekend geheugen beschikken door voorwerpen te benoemen die ze gedurende twintig seconden konden memoriseren. Pieter en Pascale houden het nog simpeler met een spelletje Jenga. Lloyd en Pascale winnen elk hun duel en nemen het nadien tegen elkaar op in de finale. Daarin is de boodschap duidelijk: wie als laatste zijn of haar kaars uitblaast, wint. Intussen tikken de zuurverdiende centjes uit de groepspot vrolijk weg. Om niet al te veel geld te verliezen, gooien ze het op een akkoordje. Pascale krijgt haar moment met de mol, op voorwaarde dat ze alles deelt met Lloyd.

Aflevering7_Shot3

Wat zou de mol hier doen? Wil hij absoluut in de eindproef belanden om zo veel mogelijk geld uit de groepspot te halen of vertrouwt hij erop dat zijn medekandidaten dat in zijn plaats zullen doen? Ik denk dat hij beter in de schaduw kan blijven door het eerste duel te verliezen. Uiteindelijk kent hij zijn medekandidaten goed genoeg om te weten dat ze allemaal willen winnen en er hevig gediscussieerd zal worden in die finale confrontatie. Pascale mag van geluk spreken dat Lloyd zoals steeds behoorlijk gewillig was, want als ze Pieter tegenover zich had gehad, zou het niet waar zijn geweest.

Wie is de mol?

Met drie zijn ze nog, dus de kans dat we het bij het rechte eind hebben, wordt steeds groter. Ik hoef jullie niet meer te vertellen dat het voor mij overduidelijk is dat Bahador de geniepige saboteur is die het zijn medekandidaten al die weken knap lastig heeft gemaakt.

In een vorige blogpost haalde ik al heel wat punten aan om mijn vermoeden te staven. Ik zou daar intussen nog heel wat momenten aan kunnen toevoegen, maar het resultaat blijft hetzelfde: Bahador is voor mij de enige van de drie die me een waarschijnlijke mol lijkt. Bovenop de acties die hij onderneemt tijdens het spel, is zijn gedrag buiten de opdrachten merkwaardig te noemen. Zijn gezichtsuitdrukkingen laten uitschijnen dat hij heel wat pret heeft met zijn rol als mol en popelt om zijn geheim met de anderen te kunnen delen.

Van Lloyd heb ik al van in het begin gezegd dat hij niet de persoonlijkheid heeft om een mol te kunnen zijn. Hij laat zich voortdurend leiden door de anderen. Tenzij het een originele tactiek is om met het molschap om te gaan, is het moeilijk te geloven dat iemand die zijn eigen mening voortdurend bijstelt door de invloed van zijn medekandidaten de mol is.

Eerder in deze post zei ik ook al dat Pieter in geen geval de mol kan zijn. Los van alle spelmomenten die hem vrijpleiten (Hij verzamelt drie ballen bij het baseballen, voordat Bahador hem eruit speelt; Hij wijst de plaats van de opdracht aan in de mariachiproef; hij vindt de sleutel tijdens de triatlon; …), gaat hij net als Joke een keer zo oprecht op in het spel dat het onwaarschijnlijk is dat hij al die tijd aan het acteren is. De scène waarbij Pieter razend van woede in de auto zit, omdat Pascale en Lloyd informatie verzwijgen. Dat is de reactie van een kandidaat met een sterke drang om het spel te winnen, niet die van een mol. Bahador, die de grimmige sfeer wat probeert op te vrolijken met muziek en mopjes, dat is pas verdacht.

Komende zondag zullen we het zeker weten, maar voor mij staat het alvast als een paal boven water dat Bahador de mol is. In afwachting van mijn gelijk ga ik de vragenlijst invullen om de finale live bij te wonen in de Kinepolis in Antwerpen. Benieuwd hoe goed ik onze vrolijke Gentenaar ken.

DeMol2018_Bahador

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s