Waarom schrijfwedstrijden winnen belangrijk is

Het online platform Sweek dat schrijvers de kans geeft om hun verhalen te delen met anderen – zoals het bekendere Wattpad – organiseert maandelijks een microwedstrijd. Dat houdt in dat deelnemers een verhaal moeten schrijven van maximaal 250 woorden over het thema van die maand. De finalisten worden gepubliceerd in een Zeer Korte Verhalenbundel die door Sweek zelf wordt uitgegeven en de winnaar verdient 50 euro voor zijn bijdrage.

MicroSleutel

In de ronde van april moesten deelnemende verhalen het woord sleutel bevatten. Het was niet mijn intentie om eraan deel te nemen – Hoe krijg je immers een verhaal vertelt in zo’n kort stuk? -, maar toen kreeg ik plots een ideetje dat ik wilde uitschrijven. Als het me lukte om het binnen de limiet van 250 woorden te houden en het klaar raakte voor de deadline, wilde ik toch mijn kans eens wagen. The rest is history, heet dat dan.

Ik wil het zeker niet meer gewicht geven dan het heeft. Tenslotte werden de teksten beoordeeld op een luttele 250 woorden. Ik geloof niet dat je kan stellen dat je goed op weg bent om een professioneel schrijver te worden enkel en alleen omdat je kennelijk in staat bent om een leuke scène te schrijven. Toch is het fijn om er even bij stil te staan. Niet alleen omdat mijn hobby me voor het eerst wat geld heeft opgeleverd, maar vooral omdat het erkenningen als deze zijn die ongepubliceerde auteurs dat zeer welkome schouderklopje geven.

We moeten er niet onnozel over doen. Als je graag schrijft, maar geen boek in de rekken hebt liggen om aan te tonen dat je een minuscuul sprankeltje talent hebt, dan durft de twijfel al eens toe te slaan. Waar durf ik het lef immers vandaan te halen om publicatie na te streven? Ben ik überhaupt in staat om enkele zinnen tot een coherent verhaal te vormen? Zonder de aanmoedigingen van mensen die werkzaam zijn in het literaire veld is het onmogelijk om te weten of je droom een reële kans op slagen heeft. Hoe graag we ze ook zien, de mening van familieleden en vrienden is geen waardemeter.

Een eerste plaats bij een Sweekwedstrijd of een shortlistplek bij de Aspe Award levert geen gouden ticket naar een schrijversbestaan op. Je hebt natuurlijk wedstrijden, zoals de YA Contest van Moon Uitgeverij en Sweek, die je al in de goeie richting sturen. Als je een uitgeefcontract kunt winnen, ben je vertrokken. Echter, bij de meeste schrijfwedstrijden is de impact eerder gering. Uiteindelijk moet je je nog steeds bewijzen, moet je de beste versie van je boek op papier krijgen. Pas wanneer die ruwe mijn van woorden een brokje goud heeft opgeleverd, kan je stilletjes gaan hopen dat een uitgever je opmerkt.
Maar kleine overwinningen dragen hun steentje bij om dat ultieme doel te bereiken. Ze geven je de motivatie om door te gaan als je even niet meer ziet hoe die chaos aan woorden ooit iets kan worden wat een ander wil lezen, laat staan geld voor wil neerleggen.

Here’s to never giving up!

Wie dat wenst, kan mijn winnende #microsleutelverhaal lezen op Sweek. Een kleine waarschuwing voor lezers onder de 18 jaar: het is een heftig verhaal.

Oskar

2 thoughts on “Waarom schrijfwedstrijden winnen belangrijk is

 1. Twicedoubleyou says:

  Wow, dat is zeker een heftig verhaal!
  Ik ben het met je eens dat schrijfwedstrijden van belang zijn. Het kan bevestigend en ego strelend werken, maar ook teleurstellend, hoe dan ook: leerzaam is het meedoen! Toen mijn eerste gedicht zwart op wit gedrukt stond in een blad, gloeide ik en was ik zo blij als een kind..
  Succes! en laten we vooral doorgaan voor het goede doel:-)

  Liked by 1 person

  • Elliot Hyland says:

   Dank je wel voor je reactie! Ja, meedoen aan schrijfwedstrijden is erg leerzaam. Zeker als er wat feedback aan verbonden zit.
   Ik kan me dat zo goed voorstellen. Een heel prettig gevoel!
   Ook jij veel succes gewenst! Tuurlijk, we blijven ons uiterste best doen om mooie dingen te creëren.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.