De Mol 2018 – Aflevering 6

De Mol 2018

Het lijkt alsof het pas gisteren was dat we in het kielzog van tien onbekende Vlamingen het vliegtuig opstapten richting Mexico. Toch naderen we stilaan de eindstreep. Met nog vijf overblijvers wordt de kans groter dat je de juiste mol in het vizier hebt, al betekent dat ook dat er velen nog een dramatische exit staat te wachten. Op dit punt in het spel is elke kandidaat wel voor iemand de saboteur. Dus of we vanavond of volgend weekend nu afscheid moeten nemen van Joke, Lloyd, Pieter, Bahador of Pascale, er zal sowieso een handvol mollenjagers verweesd achterblijven. Zet jullie dus maar schrap en duim dat jouw mol niet aan het kortste touw trekt.

Wie wil een klinker kopen?

Als je dacht dat ze met De Mol een oud tv-programma van onder het stof hadden gehaald, dan krijg je er nu eentje voorgeschoteld dat al eeuwen geleden met pensioen werd gestuurd. De kandidaten gaan namelijk een boottochtje maken, terwijl ze deelnemen aan het befaamde Rad van Fortuin. Het fortuin is echter niet snel verdiend, want zelfs als ze het woord weten te raden, is het geld nog niet binnen. Het hangt van de kandidaten die de kleine opdracht spelen af of de gespaarde centjes ook effectief in de pot terechtkomen.
Baha en Pieter brengen hun opdracht meteen tot een goed eind, maar de radspelers laten steken vallen waardoor er geld uit de pot gaat. Bij het tweede en het derde woord gaat het beter. Ze slagen er tot tweemaal toe in een positief bedrag te verzamelen dat verzilverd worden door de kleine opdrachten van Joke en Pascale en Lloyd en Bahador. Alles bij elkaar levert dat 1125 euro op, maar dat kan nog meer worden. Gilles geeft hen namelijk de kans om een superronde te spelen. Als die lukt, wordt het geld verdubbeld. Lloyd wordt afgevaardigd om het risico te nemen, maar hij gaat volkomen de mist in, waardoor de teller op nul euro belandt. Pijnlijk!

Aflevering6_Shot1

Als mol wil je natuurlijk invloed op het spel, dus is het interessanter om aan een kleine opdracht deel te nemen. De vraag is natuurlijk: weet de mol hoeveel geld er op het spel staat? Als dat zo is, hoeft het niet te verbazen dat Pieter en Bahador slagen voor hun opdracht. Er gaat geld uit de pot, zonder dat ze zich verdacht hoeven te maken. Ideaal.
Als de mol die info niet heeft, dan zal hij op zijn minst weten dat er een superronde gepland staat. Uiteindelijk komt het er dus vooral op aan om ervoor te zorgen dat de anderen het risico willen nemen en dan te hopen dat de opdracht faalt.

Joke en Pascale hebben naar mijn gevoel  hun opdracht volkomen oprecht gespeeld, ik geloof dus dat ik van mijn stoel val als Pascale uiteindelijk de mol blijkt te zijn. Lloyd vond ik dan weer opvallend effectief van aanpak in de toogopdrachten met Bahador. Wilde hij laten zien dat hij volkomen te vertrouwen is? Dat zou een slimme zet zijn, ware het niet dat het moeilijk te geloven is dat de mol zelf de superopdracht speelt.
Wat ik opmerkelijker vond, was dat Bahador heel snel was om Lloyd naar voor te schuiven voor de opdracht. Ze hadden nog niet eens beslist of ze de superronde überhaupt wilden spelen. Was hij bang dat de anderen zouden ontdekken dat hij niets heeft bijgedragen aan de toogopdrachten en Lloyd buiten verdenking zouden stellen?

Zweten, gieren en beven

De programmamakers zijn voor deze aflevering duidelijk in de oude doos gekropen. Eerst krijgen we het Rad van Fortuin voorgeschoteld en daarna is het tijd voor een echte De Molklassieker: Leg de mol het vuur aan de schenen. De kandidaten krijgen dit jaar elk op hun beurt de kans om de anderen de duivel aan te doen. Als ze allemaal de onaangename prikkel doorstaan, wordt er geld verdiend. Veel belangrijker voor de kandidaten op dat moment is echter: kunnen ze de toneelspeler herkennen? De mol krijgt de gruwel immers niet voorgeschoteld en moet dus zijn of haar acteertalent naar boven halen om niet door de mand te vallen.

Elk jaar opnieuw denk ik: dit wordt interessant. Nu zullen we het eindelijk met zekerheid weten. En telkens weer blijkt dat een grote teleurstelling. Als die opdracht één ding doet, dan is het net meer verwarring zaaien.
Ik had op voorhand al beslist dat de mol elke opdracht zou voltooien en op een zwak moment van één van de anderen zou rekenen om geld te verliezen. Veel heeft die redenering niet geholpen, aangezien enkel Joke een opdracht heeft laten mislukken en we inmiddels weten dat zij al zeker niet de mol is.

Aflevering6_Shot2

Los daarvan kan ik niet zeggen dat er veel te leren valt uit de ze proef. De kandidaten lieten allemaal bitter weinig emotie zien. Bahador liet zich telkens het meeste opmerken. Bij elke prikkel liet hij duidelijk zien dat hij er niet van genoot, terwijl de anderen er nogal verveeld bij zaten. Een pokerface is hem kennelijk niet gegeven, tenzij hij natuurlijk aan het acteren was en daardoor meer gezichtsuitdrukkingen maakte dan nodig was. Pascale liet zich dan weer opmerken als een echte ijskoningin. Had ze zich mentaal afgesloten of waren de beproevingen voor haar een eitje?

Volg die geit

Een wandeling door het Mexicaanse platteland met een kudde geiten. Het lijkt eerder een activiteit voor op een kinderboerderij, maar geld verdienen, wordt lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Ze moeten de beste geitenherder in zich naar boven halen als ze de opdracht tot een goed einde willen brengen.
De kandidaten krijgen elk hun eigen geit, die ze gezamenlijk naar het eindpunt moeten brengen. Als er een geit verder dan twintig meter wegloopt van de kudde, verliezen ze die geit en kan ze geen geld meer opbrengen. Onderweg komen ze ook nog eens hindernissen tegen die hun herderstalent op de proef stellen. Ze krijgen tevens de kans om extra geiten aan hun kudde toe te voegen.
Alle geiten die de eindmeet halen, leveren 200 euro op. Tenminste, als de kandidaten de groepspot verkiezen boven een vrijstelling. Elke kandidaat kan immers beslissen of hij zijn geiten in de weide voor de vrijstelling zet of in de weide voor de groepspot. Je kunt al raden dat een vrijgeleide naar de volgende aflevering, de laatste voor de finale, te verleidelijk is. Er wordt zo slechts 800 euro verdiend.

Aflevering6_Shot3

Het was opmerkelijk hoe weinig mollenwerk er te zien was in deze opdracht. Iedereen leek te wensen dat de opdracht geld zou opleveren, maar toen wisten we natuurlijk nog niet dat er nog een aap uit de mouw moest komen. Uiteraard ben je bereid om je in te zetten voor een proef waarvan je weet dat ze eindigt met een vrijstelling. Je kent je medekandidaten intussen al goed genoeg om te weten dat er van het gespaarde geld weinig zal overblijven als er met een ticket voor de volgende aflevering wordt gezwaaid. Als je daarenboven als mol zelf een mooi aantal geiten hebt verzameld en ze allemaal inzet voor een overbodige vrijstelling is het dubbel feest.

Wie is de mol?

In dit stadium van het spel kan echt iedereen de mol zijn. Ik herinner me nog dat toen Bruno aan het einde van de zesde aflevering in 2016 zijn koffers moest pakken ik volkomen het noorden kwijt was en zelfs begon te vermoeden dat Hanne de mol was, terwijl het mij al vanaf de eerste aflevering duidelijk was dat zij in geen geval die rol op zich zou kunnen nemen. Zo vreemd kan het gaan.

Toch moet ik zeggen dat ik me nooit eerder zo zeker heb gevoeld dat ik het bij het rechte eind heb. Dus als Bahador ook volgende week de eliminatie overleeft, dan zit ik op rozen. Al hoop ik heel stiekem dat ik de bal weer compleet heb misgeslagen en er in de finale nog een plottwist van jewelste zit aan te komen.

Vooralsnog blijft alles er voor mij op wijzen dat hij de mol is. Die valse grijnzen als een opdracht mislukt, de relaxte houding bij de eliminatie … Als hij dat allemaal met opzet doet om zichzelf verdacht te maken, dan heeft hij me goed te grazen. Maar ik denk toch eerder dat hij nog werk heeft aan zijn acteerkunsten. Ik kan bijna door hem heen kijken. Wat zal dit onnozel klinken als Bahador toch de mol niet blijkt te zijn, maar dat gebeurt vast niet.

Fout gokken zal ik hoe dan ook niet snel verleren, want met de eliminatie van Joke is mijn potentiële winnares vertrokken. Dan moet Lloyd het spel dus maar winnen. Het zou logisch zijn. Bahador en Lloyd zijn zulke beste maatjes, het kan bijna niet anders dan dat ze een geheim delen. De vraag zal dus zijn: Weet Lloyd dat Bahador de mol is, of is het net andersom?
Ik zou het fijn vinden, mocht Pascale de finale halen, maar ik vermoed na deze aflevering dat Pieter het raadseltje heeft opgelost en de juiste mol op het spoor is.

DeMol2018_Bahador

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s