De Mol 2018 – Aflevering 5

De Mol 2018

Met respectievelijk Jeffrey en Katrien uit het spel bevindt half Vlaanderen zich in een identiteitscrisis. Op Twitter beweren enkelen zelfs dat de programmamakers zelf niet meer begrijpen hoe het spel werkt en de mol al tot tweemaal toe naar huis hebben gestuurd. Niets blijkt minder waar natuurlijk, want de enige echte mol (lees: mijn mol) is nog steeds uitstekend op dreef om heel de boel te saboteren.
Deze week op het menu: familiebezoek. De voorbije seizoenen steeds één van mijn favoriete afleveringen gebleken, dus de verwachtingen zijn hooggespannen, net als de angst dat ik het volkomen verkeerd heb en Bahador straks het rode scherm krijgt.

Speurtocht in het pretpark

Meedoen aan de mol betekent vaak dat je het kind in je kunt loslaten. Vandaag mag dat heel letterlijk genomen worden, want de eerste opdracht speelt zich af in een pretpark. Daar staan drie attracties klaar die elk een kluisnummer kunnen opleveren. Als ze binnen het uur de juiste nummers weten te vinden, levert dat maar liefst 3000 euro op.
Voor het eerst in lange tijd slaagt de groep er nog eens in om geld te verzamelen. Pascale en Bahador verzilveren 1000 euro op hun Supersonicos, en Joke en Lloyd bezitten voldoende wiskundig talent om daar nog eens 1000 euro aan toe te voegen. Bij Pieter en Steve verloopt het iets stroever in de Quimera rollercoaster. Ze vinden de oplossing van het raadsel, maar het antwoord doorspelen aan Pascale en Bahador blijkt wat moeilijker te zijn. Het ligt Steve zelfs nogal zwaar op de maag.

Het is dat we intussen afscheid hebben moeten nemen van onze arts, want wie zou beweren dat het een mollenstreek was om Pieter op te houden door te kotsen, is niet goed wijs. Zoiets fake je immers echt niet, of het zou een erg masochistische mol moeten zijn. Je zou het eerder verdacht kunnen noemen van Pieter dat hij elke letter van het gevonden woord afzonderlijk wilde uitbeelden, maar dat wijt ik toch vooral aan zijn impulsieve gedrevenheid.

Aflevering5_Shot1

Het mollenwerk moet dus gebeurd zijn bij de duo’s die geld scoorden. Joke en Lloyd deden het naar mijn gevoel voortreffelijk. Ze kregen niet het gemakkelijkste raadsel, konden niets opschrijven, maar slaagden er toch in om het juiste antwoord te vinden. Ik geef je op een blaadje dat als ik daar had gezeten er ongetwijfeld rekenfouten zouden gemaakt zijn. Dus daar was geen sabotage te bespeuren, vind ik.
Pascale en Bahadors teamwerk daarentegen, daar zit toch een geurtje aan. Je voelt me natuurlijk al aankomen. Vanuit mijn Bahadortunnel zag ik heel wat subtiele en minder subtiele pogingen van hem om tot foute nummers te komen en tijd te rekken. Hij telt verkeerd in het spiegelpaleis, terwijl een van de kinderen nochtans een ander cijfer roept – ook foutief, maar toch. Hij maakt optelfouten, een typische mollenstreek, en als Pascale beweert dat hun nummer 130 is, gaat hij braafjes akkoord. Helaas had hij er niet op gerekend dat Pascale nogmaals naar het spiegelpaleis zou willen om hun antwoord te dubbelchecken. Dat levert uiteindelijk wel het goede antwoord op en je merkt dat hij dan van tactiek verandert en zo veel mogelijk tijd probeert te rekken. Bahador valt hier toch echt door de mand. Tenminste, als je net als ik alleen nog in onze Gentenaar een mol kunt zien.

Samen naar de film

Herenigd met de familie. Hoe kan je dat beter vieren dan met een filmavondje?
Elke kandidaat stapt voor de tweede proef in een auto met zijn of haar familielid en parkeert zich op de drive-in voor de autobioscoop. Daar krijgen ze enkele fragmenten te zien van bekende films. Na elk stukje krijgen ze een vraag voorgeschoteld die hen geld kan opleveren. De eerste slechts 25 euro, de tweede 50 euro, maar de laatste een stevige 800 euro. Na elk juist antwoord kunnen ze ervoor kiezen om weg te rijden met het geld en daarmee een overnachting in een hotel te scoren. Blijven ze staan en slagen ze er nadien niet meer in om een vraag goed te beantwoorden, dan verliezen ze het geld dat ze tot dan toe hebben verdiend en moeten ze overnachten in hun auto.

Met slechts een schamele 25 euro op zak beslissen Steve en zijn vrouw al meteen om ervandoor te gaan. Het vooruitzicht om in de auto te moeten slapen (op hun leeftijd is dat niet meer aan te raden, aldus Steve), schrikt hen duidelijk af en eerlijk gezegd was het in hun geval vermoedelijk een juiste beslissing, want ik betwijfel of ze de andere vragen hadden kunnen beantwoorden. Kunnen we trouwens even stilstaan bij het beschamende feit dat bijna niemand het antwoord weet op de vraag “Wie schreef Pride & Prejudice?”. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat ze collectief aan het mollen zijn.

Aflevering5_Shot2

Na de tweede vraag houden Bahador en zijn vriendin het ook voor bekeken. Als mol het juiste moment om te vertrekken, als je ‘t mij vraagt. Slechts 50 euro verdiend en niet als eerste vertrokken. Het was dat of zoals Pieter deed: het spel tot het einde spelen en uiteindelijk met nul euro en een oncomfortabele slaapplek eindigen, maar ik denk niet dat Bahador daar veel voor voelde. Is Pieters zet verdacht? Ja, maar van onze priester kan ik geloven dat het een oprechte keuze was. Je hoort het zijn broer nog zeggen in de aflevering: In een spel gaat Pieter altijd hard.

Bang, bang. He shot me down.

De trailer liet uitschijnen dat er ook dit seizoen een schietopdracht zoals The Hunger Games van vorig jaar op het programma stond, maar het draaide toch een tikkeltje anders uit. De kandidaten en hun familieleden mochten gewoon rustig gaan winkelen met een shopbudget van elk 1000 euro. Ze konden cadeaus inladen of het geld aan een goed doel schenken. De meesten schijnen een peperkoeken hart te hebben, want met uitzondering van Joke en haar zus kozen ze allemaal voor het goede doel.
De echte opdracht moet dan uiteraard nog beginnen. De kandidaten kunnen na afloop namelijk kiezen of ze de inhoud van hun winkelkar willen inruilen voor drie pasvragen. Als ze hun keuze hebben gemaakt, komen de kandidaten allemaal tegenover elkaar te staan in een Mexicaanse stand-off met elk een geweer en één kogel ter beschikking. Willen ze 3000 euro voor de pot verdienen, dan moeten ze iedereen die pasvragen nam elimineren. Schieten ze ook iemand die voor de winkelkar ging, dan is het geld verloren. Wie geraakt is, verliest bovendien ook de prijs die hij of zij gekozen had.

Het is één van die spelletjes die heel simpel opgelost kunnen worden als iedereen gewoon eerlijk is, maar zoals steeds in De Mol laat niemand graag het achterste van zijn of haar tong zien. Joke en Lloyd kochten als enigen pasvragen, maar liegen dat ze zwart zien. Het vertrouwen in elkaar is volledig weg, met als gevolg dat iedereen een kogel tegen zich aan krijgt. Nou, behalve heilige Pieter dan. Een goede inschatting, zo blijkt, want dit keer heeft hij de pasvragen kunnen weerstaan. Geld levert het niet op, maar ze kunnen in elk geval met dezelfde kansen richting eliminatie gaan.

Aflevering5_Shot3

Wat zou de mol hier gedaan hebben? De beste optie lijkt mij om geen pasvragen te nemen en zo de kans te vergroten dat er een verkeerd iemand wordt geschoten. Om je niet verdacht te maken zou de mol zelf iemand met pasvragen kunnen raken. Aangezien al voor het schieten duidelijk wordt dat iedereen de kogel zal gebruiken, kan de mol met een gerust hart het geweer op een leugenaar richten. Precies zoals Bahador deed met Lloyd en Pascale met Joke.

Wie is de mol?

Het is geen geheim meer dat ik mij volledig op Bahador richt. Elke aflevering weer bevestigt hij mijn gelijk. Ook deze week nam hij een sleutelpositie in bij de eerste opdracht en deed zijn uiterste best om Pascale in de war te brengen. Fout tellen, tijd rekken, correcte optelsommen betwisten en foutieve zonder commentaar aanvaarden. Hij doet het allemaal schaamteloos en voor velen nog steeds onopgemerkt.
Hij zet zijn mollenparcours verder bij de autocinema door er snel vandoor te gaan en speelt bij de stand-off de betrouwbare kerel die pasvragen laat links liggen. Eenmaal je je in een tunnel bevindt, is het erg gemakkelijk om alle mollenstreken van je verdachte te zien. Al riskeer je daardoor wel de vreemde acties van de anderen te missen.

En toch, zelfs wanneer ik probeer om het spel objectief te analyseren, kan ik moeilijk iemand vinden die me van mijn Bahadorspoor kan afbrengen.
Voor Lloyd en Joke durf ik mijn hand zelfs in het vuur te steken. Ze hebben in de voorbije afleveringen al genoeg laten zien dat mollen niet in hun DNA zit. De oprechte frustratie van Joke toen Lloyd haar in de tweede aflevering elimineerde en Lloyd is een te volgzaam type om de mol te kunnen zijn. Bovendien heeft hij al veel te veel geld binnengebracht.

Over Pieter en Pascale zou je nog kunnen twijfelen. Pascale is al meerdere keren opgevallen door bizarre keuzes te maken, maar toen ze bij de koffertjesverdeling de verantwoordelijkheid bij Jeffrey en Bahador legde, verdween ze van mijn lijst. Ze geeft de controle zomaar weg. Dat doet een mol niet.
Pieter is een lastige. Ik zie een gretige speler in hem en ik kan echt niet geloven dat hij de mol zou kunnen zijn. Na de eerste aflevering had ik hem al van mijn lijst geschrapt, omdat hij zijn medekandidaten echt hielp bij het oplossen van hun opdracht. Intussen moet ik wel bekennen dat Pieter vaak een sterke mening heeft als er gediscussieerd wordt en hij net als Joke bitter weinig geld heeft verdiend. Toch denk ik dat de mol eerder de kat uit de boom zou kijken en dat is net wat Pieter niet doet.
Bahador is voor mij dan ook de enige die zo goed als nooit acties ondernam die hem volkomen onschuldig maken. Wat me wat zorgen baart, is dat hij volgens het “Follow the money”-principe al behoorlijk wat geld heeft gescoord. Anderzijds, meestal werd dat geld verdiend met de hulp van een andere kandidaat en de programmamakers zijn zich ook bewust van de geldanalyses die mollenjagers maken, dus misschien zorgen ze er wel opzettelijk voor dat de mol niet onderaan bengelt.

Aangezien we ons zo zeker voelen over wie de mol is, is het misschien leuk om ook al eens te gokken wie er in de finale zal zitten. Ik vermoed dat dat Bahador (obviously), Joke en Lloyd zullen zijn. In die opstelling verwacht ik dat Joke uiteindelijk als winnares uit de bus komt.

DeMol2018_Bahador

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s