De Mol 2018: Aflevering 4

De Mol 2018

Aflevering vier wordt een belangrijk moment. Aangezien ik vorige week vastberaden uitkraamde dat Bahador en NIEMAND anders de mol is, wordt het nu nagelbijtend toekijken of hij zijn rol waarmaakt en zich weer heel subtiel laat opmerken door de boel in het honderd te sturen. Of misschien houdt hij zich in deze aflevering gedeisd en laat hij het aan de anderen om de opdrachten te verknoeien. Tenslotte hebben we intussen geleerd dat er zelfs zonder mol vlotjes geld verloren gaat. Zolang hij aan het einde van de aflevering geen rood scherm krijgt, is het mij allemaal best.

Return to sender

Katrien en Steve kiezen ervoor om het iets rustiger aan te doen, iets wat zeker voor Steve meer dan welkom zal zijn na zijn bijna-hartaanval van vorige week. Zij mogen genieten van een gigantische projectie in het Mexicaanse Paleis voor Schone Kunsten. Helemaal nutteloos zijn er echter niet. Sterker nog, zonder hun hulp kan de opdracht niet slagen.
De anderen spelen intussen voor pakjeskoerier. Ze hebben 46 pakjes om uit te kiezen, als ze de vier juiste weten te vinden, dan verdienen ze maar liefst 4000 euro. Om de correcte adressen te vinden, moeten ze een raadsel oplossen. Hun antwoord levert een foto op die Katrien en Steve kunnen koppelen aan een naam met behulp van het schilderij. Als dat allemaal goed gaat, ontdekken ze welke pakjes ze moeten bezorgen en naar welke locatie ze gebracht moeten worden. Dan is het enkel nog een kwestie van ze binnen de tijd af te leveren om het geld binnen te rijven. De pakjesbezorgers hebben hun roeping duidelijk niet gemist, want het loopt faliekant in het honderd, waardoor ze slechts een schamele 1000 euro weten te bemachtigen.

Aflevering4_Shot1

Ook al hebben Katrien en Steve de sleutel tot de opdracht in handen, het zou niet verstandig zijn om je als mol vast te zetten in de kunstgalerij. Hij of zij kan het spel veel meer beïnvloeden als pakjesbezorger. De vraag is natuurlijk: hoe is dat gebeurd? Was het Lloyd die het eerste raadsel tot tweemaal toe foutief oploste en bovendien veel tijd verloor om een pakje te bezorgen op een verkeerd adres? Hij heeft zich in elk geval serieus in de schijnwerpers gezet.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de mol subtieler te werk is gegaan door juiste antwoorden te betwisten en fietsongelukken te veroorzaken, zoals onze vriend Bahador.

De kunst van het worstelen en verfbommen ontmantelen

Pieter en Baha krijgen de dag vrij om de knepen van het worstelen te leren. Als ze tegen ‘s avonds vijf grepen correct kunnen uitvoeren en de andere kandidaten slagen erin om ze te benoemen, dan verdienen ze 3000 euro.
De anderen duiken een onvervalste escape room in, waar niet alleen geld op het spel staat, maar ook de nette kleren van Steve en Pascale. Zij zitten immers opgesloten en dreigen beschoten te worden door een verfbom als Joke, Katrien en Lloyd ze niet op tijd weten te ontmantelen.

De ideale plek voor de mol is zonder twijfel de escape room, al kan je natuurlijk ook oordelen dat het een moeilijke opdracht is die sowieso dreigt te falen. Mocht dat laatste de denkwijze van de mol zijn geweest, dan was dat een goede beslissing. Ondanks de inzet van Joke, Lloyd en Katrien raakten ze niet op tijd tot bij Steve en Pascale. Wie is er in de fout gegaan? Weer is het Lloyd die in het oog springt door het Playstationspelletje worstelen te verliezen en zo vijf minuten straftijd te verzilveren. Later geeft hij ook nog eens het juiste antwoord op een raadsel … nadat de opdracht is mislukt. Persoonlijk vind ik dat laatste echter niet verdacht. Als mol doe je dat niet, dan hou je gewoon je mond.
Zoals ze in Café De Mol al terecht opmerkten, deed Pascale ook haar stinkende best om iedereen op de zenuwen te werken. Of dat een moltactiek is, durf ik te betwijfelen, al zou het een originele manier zijn om een proef in de war te sturen.

Aflevering4_Shot2.png

Wanneer Steve en Pascale hun rode verfdouche hebben gehad, staat er een partijtje worstelen op het programma. Pieter en Bahador doen hun uiterste best om te laten zien dat ze goed hebben opgelet en de worstelgrepen volledig onder de knie hebben. Prijzen zullen ze er wellicht nooit mee winnen, maar de andere kandidaten lijken er toch in te slagen om de grepen correct te benoemen. Joke en Lloyd hebben het immers allebei bij het rechte eind, maar dan strooit Pascale roet in het eten. Zeg maar dag met je handje naar die 3000 euro. Kunnen we die volledig op de rekening van Pascale schrijven of hebben Pieter en Bahador verwarring gezaaid?

Kiezen tussen geld of vrijstelling

Voor hun laatste test moeten ze een goeie conditie hebben. Tenminste als ze kans willen maken op een vrijstelling.
De opdracht op zich is simpel. Neem de lift naar de 37ste verdieping, beantwoord onderweg enkele eenvoudige vragen en win 3000 euro (oftewel 500 euro per goed antwoord). Kinderspel, zou je denken. Alleen wacht er boven een aanlokkelijke vrijstelling voor één van de kandidaten. Als ze die gunnen aan de persoon die helemaal bovenaan uit de lift stapt, is het geld veilig. Ze besluiten echter al snel dat wie op een lagere verdieping uitstapt een race mag starten tegen de lift. Als de beste traploper de 37ste verdieping bereikt voordat de lift er is, dan krijgt die de vrijstelling, maar kan er geen geld meer verdiend worden.

Katrien krijgt van de groep het vertrouwen om het langst in de lift te blijven en de enveloppen met geld aan Gilles te bezorgen. Al snel blijkt dat je via de trappen sneller boven kan geraken als je conditie dat toelaat. Pieter, Pascale en Steve, die in die volgorde de lift verlaten, zijn vogels voor de kat. Een twintigtal verdiepingen via de trap overbruggen, is net iets te veel van het goede.
Joke, Lloyd en Bahador, die het van hogere verdiepingen mogen proberen, hebben de uitgeputte stakkers al snel ingehaald. Vanaf dan wordt het een spannende strijd tussen hen en Katrien, die rustig met de lift naar boven kan. Bahador sukkelt nog met zijn enkel en kan de eersten niet meer inhalen, maar Lloyd en Joke zitten elkaar op de hielen. Uiteindelijk is het toch Joke die als eerste de meet bereikt, luttele seconden voordat de lift aankomt. Geen geld, maar Joke is in elk geval veilig voor de eliminatie. Een magere troost voor de anderen.

Aflevering4_Shot3

Wie op mollenjacht gaat, neemt die laatste opdracht best niet als maatstaf om zijn theorie op te baseren. De mol heeft het hier immers gemakkelijk. De kandidaten zijn het er al snel vrij unaniem over eens dat de vrijstelling boeiender is dan het geld dat verdiend kan worden. In principe kan de mol dus vanuit zijn luie zetel toekijken hoe een ander het geld vergooit.
Je zou kunnen zeggen dat de mol het bij het overleg voor de opdracht zo wil sturen dat de vrijstelling prioriteit is, maar het is moeilijk om één persoon aan te wijzen. Pieter lijkt het voortouw te nemen, maar ook Joke is erg gretig. Ik vermoed dat de mol zijn vraag correct heeft beantwoord en de vrijstelling aan iemand anders heeft gelaten, zodat hij minder verdacht overkomt, maar of het echt zo gegaan is …

Wie is de mol?

Ik moet toegeven dat mijn mol Bahador niet in de kijker liep in deze aflevering, maar is dat niet wat je van een mol verwacht?

Het is heel gemakkelijk om op basis van deze aflevering een pleidooi te houden voor Lloyd of Pascale als mol, maar ook voor Bahador zijn er enkele onopvallende acties op te merken.
Zo betwistte hij het correcte antwoord op het raadsel voor de pakjesbezorgers en kroop toen samen met Joke op de bakfiets in een poging om tijd te verliezen. Hij wist immers dat er geld verdiend zou worden, dus dat was het beste wat hij nog kon doen. En doet hij dat niet voortreffelijk door met Joke vol in een of ander kraam te rijden? Slim hoor, Bahador, maar ik heb je door.
Als hij later met Pieter een pakje gaat bezorgen, kan het niet snel genoeg gaan. Logisch, want hij weet dat ze naar het verkeerde adres rijden. Wie hebben we dat soort stunts nog zien doen? Oh ja, mol Gilles kon er in het vierde seizoen ook wat van.
En weer duikt die grijns op wanneer Gilles De Coster hen vertelt dat ze slechts 1000 euro hebben verdiend. Het ligt vast aan mij, maar ik lees duidelijk op zijn gezicht: ‘Muahaha, bende sukkels. Dat heb ik weer goed geflikt.’

Bij de liftopdracht viel het mij op dat Bahador bevestiging vraagt dat het oké is om voor de vrijstelling te gaan. Hij wil natuurlijk niet dat iemand het achteraf verdacht zou vinden dat hij de vrijstelling pakt en daarmee het geld overboord gooit.
Veel moeite heeft hij er niet voor gedaan. Vermoedelijk was hij er gerust in dat Joke of Lloyd het zouden halen van de lift. Wat een rustgevende positie moet dat zijn als je niets hoeft te doen en toch zeker weet dat er niets verdiend zal worden. Blijf maar lekker mollen, Bahador, maar ik heb je in het oog.

DeMol2018_Bahador

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s