Ragdoll – Daniel Cole

Omstreden rechercheur William Fawkes, bijgenaamd Wolf, keert na maanden van psychologisch onderzoek terug bij het korps. Samen met collega’s Emily Baxter en Alex Edmunds moet hij al snel de meest bizarre zaak uit zijn carrière zien op te lossen: divers lichaamsdelen van zes slachtoffers aan elkaar genaaid als een menselijke pop – een lijk dat in de pers meteen ‘de lappenpop’ wordt genoemd.

De zaak komt in een stroomversnelling als de Lappenpopmoordenaar de politie uitdaagt door een lijst vrij te geven met daarop zes namen van toekomstige slachtoffers, compleet met de datums waarop hij ze zal doden. Zal het Fawkes en Baxter lukken om, terwijl de wereld toekijkt, de moordenaar tijdig te pakken?

 

‘Dat er geen “goede” mensen bestaan. Er zijn alleen maar mensen die nog niet ver genoeg over de streep zijn geduwd, en anderen bij wie dat wel het geval is.’

Wat bepaalt of een boek al dan niet een bestseller wordt? In een ideale wereld zouden enkel de kwalitatief sterkste boeken goed scoren, maar we hebben met fenomenen als Vijftig Tinten Grijs moeten vaststellen dat dat lang niet altijd het geval is. Zonder afbreuk te doen aan Ragdoll is het best fair om te stellen dat de goeie verkoopcijfers van het boek ten dele verklaard kunnen worden door het interessante opzet. Een lijk dat is samengesteld door lichaamsdelen van zes slachtoffers, dat spreekt tot de verbeelding.

Het zou bijzonder jammer zijn als Ragdoll enkel een opmerkelijke moord te bieden heeft. Gelukkig is dat niet het geval. Daniel Cole heeft een boeiend plot opgebouwd rond de lappenpop. Er zit vaart in het verhaal en zoals de korte inhoud al doet vermoeden, schuwt hij de gruwelijkheden van de dienst Moordzaken niet. Hij wisselt de actiescènes ook netjes af met het klassieke speurwerk en glimpen van de privélevens van zijn politiekorps.
Vergelijkingen met gelijkaardige, succesvolle boeken en films om de aandacht op het verhaal in kwestie te vestigen, bereiken vaak het omgekeerde effect. Niet zelden worden er verwachtingen gecreëerd die niet worden ingelost. Ragdoll is de uitzondering die de regel bevestigt. De gelijkenissen met Se7en vallen niet te ontkennen.

Voor mij zit het verschil tussen de twee in het feit dat Se7en, ondanks de knappe vertolking van Morgan Freeman, voornamelijk gedragen wordt door het vernuftige plot, en de sterkte van Ragdoll in diens personages schuilt. Hoewel ik zeker genoten heb van de ontrafeling van het verhaal en de race tegen de klok een verslavende spanning opbouwt die je dwingt om verder te lezen, moet ik toch bekennen dat ik achteraf gezien meer bewondering heb voor de personages dan voor de ontknoping.

Zoals wel vaker loop ik niet erg warm voor het hoofdpersonage. William Fawkes, oftewel Wolf, is niet geen man met wie ik graag een namiddag zou doorbrengen en eerlijk gezegd ook geen politieagent die ik in mijn team zou willen hebben. Emily Baxter en Alex Edmunds daarentegen, kunnen me zeker bekoren. Baxter is een sterke vrouw die niet op haar mond gevallen is. Achter de façade die ze optrekt, blijkt ze echter niet zo stabiel te zijn als ze laat uitschijnen. Niettemin ben ik opgetogen dat ze in Marionet, het vervolg, de hoofdrol opeist.
Edmunds is de rookie van de groep, die respect moet zien af te dwingen door zijn knappe redeneervermogen en harde werk. Underdogs hebben altijd een streepje voor bij mij. Ik hoop dan ook dat we hem nog zullen terugzien, al laat het einde van Ragdoll het tegendeel vermoeden.

Ragdoll is een puike thriller voor wie het liever wat ruiger heeft. Je zou het kunnen vergelijken met Robert Galbraiths Zijderups en Het slechte pad.

Over de auteur

Daniel Cole woont in het Engelse Bournemouth. Hij werkte als ambulancebroeder en putte uit zijn ervaringen om zwarte humor in het boek te implementeren. Hij schreef jarenlang scenario’s zonder veel succes te ervaren. Toen hij besloot om Ragdoll in boekvorm te gieten, was het meteen een schot in de roos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.