De Mol 2018: Aflevering 3

De Mol 2018

De derde aflevering is doorgaans het moment waarop ik het licht zie. Helaas blijkt het uiteindelijk het onverbiddelijke rode licht van de exit te zijn, in plaats van het frisse groen van een kandidaat die op het juiste spoor zit. Zo wist ik in 2016 in dit stadium van het programma dat Bruno de mol was (de bewijzen waren overduidelijk) en was ik er in 2017 van overtuigd dat ik met Annelies de mol had gevangen. Helaas slaag ik er telkens in om iemand te kiezen die lang meegaat in het spel. Hopelijk heb ik het dit jaar bij het rechte eind. Zo niet, dan weet je in elk geval wie ver zal geraken in het spel.

De eerste twee episodes hebben ons geleerd dat we Jeffrey, Joke en Pieter met een bijna 100% zekerheid mogen afschrijven als mogelijke mol. Lloyd en Steve zitten in de reserveschuif en Bahador, Pascale en Katrien moeten nauwlettend opgevolgd worden. Klaart een nieuw uur aan beeldmateriaal de mist op?

Verstoppertje onder de sombrero

De kandidaten zijn uitgenodigd als eregasten van een heus dorpsfeest, maar voor het zo ver is, wordt hen gevraagd te helpen met de organisatie. Zo moet er een piñata gevuld worden, moeten er dansers gevonden worden en moet er nog wat tequila overblijven voor het feest.

Joke, Steve en Jeffrey nemen de piñata voor hun rekening. Als ze de artiesten achter de mash-up kunnen raden en de juiste piñata’s stukslaan, scoren ze niet alleen snoep voor de kinderen, maar ook geld voor de groepspot. Hun muziekkennis reikt echter niet bijzonder ver, want ze verdienen slechts 250 euro. Was er misschien een geniepige mol aan het werk?
Joke en Jeffrey vertrouw ik inmiddels zo goed als blindelings en ook in deze proef gaan ze er volledig voor. Steve is een ander paar mouwen. Klassieke componisten lukken nog net, maar Justin Bieber en Bon Jovi zijn dat geen tweelingbroers? En lijkt Lady Gaga niet sprekend op Madonna? Verdacht? Het spreekt natuurlijk in zijn voordeel dat het volkomen aannemelijk is voor een 60-jarige arts met een compleet andere muzieksmaak om de mist in te gaan bij deze opdracht. Ik zou ‘m dus het voordeel van de twijfel geven.

Aflevering3_Shot1

Lloyd en Bahador krijgen vijftien meerkeuzevragen voorgeschoteld. Elk juist antwoord levert 100 euro op. Gokken ze verkeerd, dan moeten ze een glas tequila drinken. Als ze daarenboven na de opdracht positief blazen bij de alcoholtest, dan verliezen ze het verdiende geld. Ze blijken alcoholbestendig en brengen uiteindelijk 900 euro in het laadje.
Veel bizars valt hier niet te noteren. Er wordt een aantal keer verkeerd gegokt, maar dat is niet noodzakelijk verdacht. Wat wel opvalt, is dat Bahador de neiging heeft om Lloyd te volgen in zijn antwoorden, terwijl we intussen weten dat Lloyd meestal het volgzame type is. Hij probeert ook om Lloyd naar foute antwoorden te sturen. Moeten we daar iets uit opmaken?

Katrien, Pascale en Pieter moeten de dansers voor het feest verzamelen. Die kunnen ze vinden door ze uit een groep dansers met felgekleurde sombrero’s te herkennen. Tegelijkertijd moeten ze een memoryspel oplossen, wat het extra moeilijk maakt om de juiste dansers te blijven volgen. Resultaat: 0 euro.
Een hectische opdracht die veel kans heeft op falen, zelfs zonder de aanwezigheid van een mol. Dankzij Café De Mol werd onze aandacht gevestigd op het moment dat Pieter Katrien om hulp vraagt en Pascale met haar meeloopt. Een kleine zet die ervoor zorgt dat heel even niemand de dansers in de gaten houdt. Bij een opdracht als deze is het dan meteen game over. Goed gedaan, Pascale. Of was het een foutje uit argwaan voor Katrien?

Gezakt voor het theoretisch rijexamen

Bij de tweede opdracht mogen de kandidaten het opnemen tegen een ervaren racepiloot. Als ze erin slagen om in vijf rondes een snellere tijd neer te zetten, kunnen ze een hoop geld verdienen. Daarvoor moeten ze niet alleen snel zijn, maar ook een goed theoretisch rijexamen afleggen. Dat laatste was bedroevend, al gebaart de eerlijkheid ons te zeggen dat er strikvragen werden gesteld.

Jeffrey en Pieter waren verantwoordelijk voor het racen en het theoretisch rijexamen. Je kunt zeggen dat het een ideale positie was voor de mol, want hier ligt de sleutel tot het geld. Helaas voor de mol waren de kandidaten het unaniem eens dat Jeffrey als professioneel chauffeur achter het stuur moet kruipen. Hij koos zelf zijn co-piloot, waardoor de mol weinig in de pap te brokken heeft. Geen drama, aangezien ze slechts één vraag goed weten te beantwoorden. Nochtans had Pieter een theorieboek bij de hand om de antwoorden op te zoeken. Nu ja, wie kan er een boek lezen terwijl hij door elkaar wordt geschud?

Aflevering3_Shot2

De andere kandidaten kunnen voor obstakels zorgen om de ervaren autocoureur te vertragen en ook hier lijkt de mol weinig succes te hebben. Alle obstakels slaagden, waardoor Jeffrey en Pieter de snelste tijd konden neerzetten. Toch zijn er enkelen die een poging deden om (al dan niet bewust) tegen te werken. Steve liet zich andermaal opmerken door de indruk te wekken dat twee kilometer fietsen een haast dodelijke inspanning vergt. Pascale had dan weer hulp nodig van Joke om een draad te ontwarren. De interessantste positie voor de mol – het racen buiten beschouwing gelaten – is om zich bij het obstakel van de lekke band te positioneren, omdat ze daarmee de racepiloot maar liefst een volledige ronde kunnen ophouden. Dus wie zorgt ervoor dat die opdracht slaagt? Lloyd of Bahador? Het valt op dat Lloyd meermaals opmerkt dat Bahador niet te snel mag rijden. Een subtiele mollenactie?

Onderhandelen voor geldwolven

De laatste opdracht is één grote mindfuck. Na de eliminatietest en vlak voordat ze het vliegtuig op kunnen richting Mexico City komt de intussen traditionele onderhandelingsproef. Het geld dat ze inmiddels verdiend hebben, is verdeeld over acht koffers. Het is belangrijk dat de afvaller met een koffer zonder geld vertrekt, anders gaat dat geld verloren. Tegelijkertijd is het in ieders belang om een koffer met geld te krijgen, want daarmee kunnen ze de eliminatie nog beïnvloeden. Wie een geldkoffer bezit, kan immers pasvragen kopen aan de spotprijs van 500 euro per stuk. Om de koffers te kunnen verdelen, krijgen ze nog een tip mee. Op de vraag “Heeft de mol kinderen?” heeft de afvaller nee geantwoord. Extra plottwist: de mol weet wie de afvaller is.

Deze opdracht verdient niet alleen, zoals Bart Cannaerts het verwoordde, een nobelprijs. Het is tevens een zalige opdracht om op mollengedrag te speuren. Het vervelende is alleen dat er veel mogelijke manieren zijn om dit aan te pakken. Gaat de mol voor een koffer zonder geld, zodat de kans groter is dat de afvaller geld mee naar huis neemt? Of gaat de mol voor geld en koopt hij pasvragen? Van één ding kunnen we zeker zijn: dit is een belangrijke proef voor de mol. Mits het goed verloopt, kan er immers een hoop geld verloren gaan. Het zou me dus sterk verbazen als de mol zich hier afzijdig houdt.

Aflevering3_Shot3.png

Als we de discussie over de kofferverdeling even analyseren, dan zien we meteen dat enkele kandidaten niet of amper deelnemen aan het gesprek. Katrien en Steve laten het aan de anderen over. Niet verdacht, volgens mij. Pascale probeert de discussie te sturen, maar laat anderen de koffers verdelen. Zou de mol dat willen? Het is een pak verdachter dat Bahador nul euro wil, nadat Jeffrey de andere lege koffer heeft opgeëist. Wist hij dat Jeffrey niet de oorspronkelijke afvaller was en wilde hij er zo voor zorgen dat de afvaller met geld zou vertrekken?

Wie is de mol?

Ja, het is weer van dat. De fameuze derde aflevering heeft ervoor gezorgd dat ik andermaal overtuigd ben de mol op het spoor te zijn.

Eerder liet ik al verstaan dat Pieter en Joke de mol niet zijn (Afvaller Jeffrey tellen we voor het gemak niet meer mee). Daar kan ik nu Katrien, tot voor kort een van mijn hoofdverdachten, aan toevoegen. Vorige aflevering scoorde ze 3000 euro wat al moeilijk uit te leggen was voor een mol, deze week deed ze ook nog eens haar best bij het fietsen, terwijl ze gemakkelijk net als Steve had kunnen puffen, en tijdens de kofferverdeling zei ze geen woord. Neem het van mij aan, Katrien is niet de mol.

Steve en Lloyd beginnen steeds verdachter te worden. De arts zou best de mol kunnen zijn, en toch geloof ik het niet. Als ik hem bezig zie, krijg ik een déjà vu naar Annelies vorig jaar. Uitstekend als valse mol, maar aan het einde van de rit gewoon een onschuldige kandidaat. Bovendien vermoed ik dat Steve al twee slachtoffers heeft gemaakt met Jeffrey en Channy, die naar mijn gevoel in hem de mol hebben gezien.
Lloyd blijft een dubbeltje op zijn kant. Het is mogelijk dat er in de onbezonnen student een mol schuilgaat, maar ik kan moeilijk aannemen dat een mol met 6000 euro in de hand beslist om “eerlijk” te zijn en geen pasvragen te kopen. Aangezien hij als laatste aan de beurt kwam, zou het best kunnen dat hij vond dat er al genoeg gekocht was en dat hij zich niet verdacht hoefde te maken. Echter, zoals ik eerder al schreef: Lloyd is een impulsieve volger, geen sluwe vos.

Blijven over: Pascale en Bahador. Onze marineofficier blijft opvallen. In de eerste aflevering maakte ze zich superverdacht, in de tweede schoof ze een beetje naar de achtergrond, waardoor veel mensen haar niet meer als mol zien, maar toch blijven er vreemde dingen gebeuren. Ze laat de dansers onbewaakt, kan geen knopen ontwarren en neemt de leiding in de kofferdiscussie. Wat dan weer in haar voordeel spreekt, is dat ze tijdens het onderhandelen oppert om Bahador en Jeffrey de koffers te laten verdelen. Dat doe je niet als mol.

Bahador is dus de enige echte mol.
Als je er even over nadenkt, vallen de puzzelstukjes zo in elkaar. #Tunnelvisie

 • Hij lag onder een laag bedrag begraven en liet zich voornamelijk dankzij Pieter bevrijden.
 • Hij sprak Channy voortdurend tegen bij de Mariachiband en ving de verkeerde kippen.
 • Hij daalde sneller af van de rots dan Lloyd, maar sukkelde wat op het laatst, zodat hij zeker geen kans meer maakte op dat fameuze voordeel dat hij als mol helemaal niet wilde.
 • Hij eiste de paarden op om achter het geld te jagen, maar wilde niet in galop om Joke de kans te geven de haciënda als eerste te bereiken.
 • Hij verspeelde ongegeneerd ballen tijdens het baseballen.
 • Hij volgde Lloyd braafjes bij de quizvragen, zeker als die foute antwoorden gaf.
 • Hij maakt Lloyd verdacht bij het vervangen van de lekke band, maar doet zelf bitter weinig. Bovendien probeert hij sneller te rijden dan de afgesproken 40 km/u.
 • Hij wil de koffer met nul euro, nadat Jeffrey de andere koffer met nul euro heeft genomen en dacht er zo voor te zorgen dat de afvaller geld zou meenemen naar huis. Helaas zorgden de pasvragen ervoor dat Jeffrey de afvaller werd.

Geef toe, als je het zo leest, is het overduidelijk dat niemand anders dan Bahador de mol kan zijn. Nog niet overtuigd? Dan moet je eens kijken naar de hint die ik wist te vinden. Normaal laat ik de hints aan mij voorbijgaan en kijk ik louter naar de acties van de kandidaten, maar nu ik Bahador toch al verdacht, was het interessant om zijn profiel op de site van Vier eens te bestuderen. Wat blijkt? Zijn playlist verraadt zijn identiteit als mol. Als eerste liedje kiest hij immers voor They don’t care about us van Michael Jackson. Opvallende keuze als je je herinnert dat alle kandidaten in het begin levend werden begraven. Alsof dat nog niet genoeg is, eindigt hij zijn playlist met Year 3000 van Busted, wat in het Nederlands betrapt betekent. Toeval? Maak dat de andere mollenvangers maar wijs! Bahador is mijn mol.

DeMol2018_Bahador

5 thoughts on “De Mol 2018: Aflevering 3

 1. Francis Vanden Heede says:

  “Wist hij dat Jeffrey niet de oorspronkelijke afvaller was…” Dus, dan wou Baha aan een andere kandidaat de kans ontnemen om de andere 0 euro te nemen? Ik denk dat het nog eenvoudiger is. Wat heeft Baha aan het kopen van pasvragen als hij de mol is? Ik vroeg me al af waarom er 2 koffertjes met 0 euro waren. Als er maar 1 koffertje met 0 euro is en hij kan dat niet bemachtigen, ligt dat gerechtsdeurwaardelijk moeilijk want dan moet hij virtueel pasvragen kopen om de pot te verminderen. Maar als er twéé koffertjes zijn en als de mol de eenvoudige strategie meegekregen heeft meteen mee te gaan voor 0 euro zodra iemand daarvoor heeft gekozen, dan is er maar 1 kans op 7 dat de afvaller met 0 euro naar huis gaat (wat door de pasvragen ook is gebeurd, maar daar heeft hij geen invloed op), waardoor de groep gegarandeerd geld verliest. In het geval van deze aflevering (de afvaller kreeg niets), mag je er nog altijd op rekenen, de menselijke natuur indachtig, dat minstens 1 iemand pasvragen gaat kopen (wat je niet kan als je de mol bent). De oorspronkelijke afvaller zou, zo redenerend, wel eens Pieter kunnen zijn. Immers, als een godsgeschenk mochten de 0 euro-kiezers van de groep zelf bepalen naar wie de rest van de koffers gaat. Jeffrey mocht als eerste kiezen en schonk de 6000 euro weg. Waarna Baha de 3000 aan Pieter gaf, die door het kopen van pasvragen, over Jeffrey heen sprong, maar wel zou afgevallen zijn als hij dat niet had gedaan.
  Aanvankelijk dacht ik dat een deelnemer met dat inzicht het best meteen voor de 0 euro gaat om zo de mol te kunnen ontmaskeren en dan is zijn/haar plaatsje voor de finale al gereserveerd. Maar als je bij het invullen van de vragen al in de verkeerde richting zat, heb je met 0 euro geen kans meer om de uitslag te beïnvloeden. De beste strategie is dus: je laat de 0 euro aan iemand anders en diegene die daarop inpikt is de mol. Met het geld koop je pasvragen.

  Like

  • Elliot Hyland says:

   Interessante uiteenzetting! Je hebt er duidelijk ook al goed over nagedacht. Het zou inderdaad goed kunnen dat de mol sowieso al de opdracht had gekregen om voor de tweede nul te gaan. Tenslotte zou je denken dat degene die voor nul gaat vrij zeker is dat hij niet naar huis gaat. Zo is het helaas voor de mol niet gelopen. En ja, ik denk ook dat de kans reëel is dat Pieter eigenlijk had moeten afvallen. Benieuwd hoe het in de andere afleveringen verloopt.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s