De Mol 2018: Aflevering 1

De Mol 2018

Dat gevoel wanneer die eerste aflevering van De Mol start. Dat is elk jaar opnieuw intens genieten. Ik zit net niet op en neer te springen in mijn zetel van de adrenaline. Als het programma bekijken al zo veel opwinding teweegbrengt, kan ik me amper voorstellen hoe het moet zijn om er echt aan deel te nemen. De gelukzaligheid die ze voelen moet haast ondraaglijk zijn. Maar goed, tijd om te kalmeren en met een nuchtere kijk op de mol te jagen.

Levend begraven

De programmamakers kunnen er wat van om het spel fascinerend te starten. De kandidaten mogen gelijk aan de eerste opdracht beginnen vanuit hun graf. Het enige wat ze weten is dat ze in verbinding staan met één medekandidaat en dat ze geld waard zijn. Als ze dat willen verzilveren, moeten ze hun raadsel(s) opgelost krijgen. Niet elk duo is evenveel waard. De som varieert van 250 euro tot 2500 euro. Joke en Steve, die het meeste geld kunnen opleveren, zijn overigens afhankelijk van de anderen om vrij te geraken.

De voorbije seizoenen kon je door de gemaakte keuzes in de eerste opdracht al op het pad naar de mol gezet worden. Dit keer is het iets lastiger. Mijn eerste gevoel zei dat de mol niet onder de 250 euro zou gaan liggen en ook niet onder de 2500 euro, maar zo simpel is het niet. Het zou immers goed kunnen dat de mol voor een passieve rol gaat, zich onder de 2500 euro laat begraven en hoopt dat de andere kandidaten er een rommeltje van maken. Er is genoeg dat mis kan gaan. Toch zou ik eerder redeneren dat die 2500 euro mits wat geklungel sowieso verloren is, zeker als de mol de – naar zijn mening – intelligentste kandidaten daar gevangen legt. Als de mol onder een ander bedrag gaat liggen en er niet in slaagt om vrij te komen, is niet alleen zijn eigen geldwaarde verloren, maar komt ook de 2500 euro in gevaar. Moeten we richting Katrien en Pascale kijken? Die konden immers geen enkel raadsel oplossen en hadden duidelijk meer zin in een gezellige babbel onder de grond. Alleen jammer dat de makers vergeten waren om koffie en koekjes te voorzien.

Aflevering 1 Shot 1

Een andere optie voor de mol was om zichzelf toch vrij te spelen om zo de controle te hebben over het verloop van de opdracht. In dat geval lijkt het logisch dat hij of zij zich onder de 250 of 500 euro heeft verstopt.
Kortom, veel wijzer worden we niet. De enigen die ik zou durven te schrappen, zijn Channy en Jeffrey die 1000 euro in de pot brachten en allebei hard hun best deden bij het oplossen van de raadsels.

Op het ritme van de muziek

Voor de tweede opdracht wordt de groep opgesplitst. Channy en Bahador mogen op een toeristische wandeling door een Mexicaans dorpje in het kielzog van een Mariachiband. Het enige wat zij moeten doen is de liedjes raden die de band speelt. De anderen moeten proberen om voor de Mariachis te blijven. Tussendoor krijgen ze drie opdrachten die hen telkens 1000 euro kunnen opleveren.
Het valt te verwachten dat de mol hier voor de actie kiest om zo veel mogelijk invloed te kunnen uitoefenen. Toch zou het zeker geen slechte zet zijn om achter de band te blijven en af te wachten hoe de anderen het ervan afbrengen om te kiezen of hij zijn eigen opdracht moet doen slagen of niet. Moeten we Bahador onder de loep nemen?

Degenen die voor de Mariachiband bleven, hadden wisselend succes. Kelly en Joke moesten een parcours van dominosteentjes bouwen en ze allemaal laten omvallen. Dat loopt verkeerd af en zo verliezen ze gelijk 1000 euro. Laat dat nu net een opdracht zijn die sowieso al afhankelijk was van een stevige portie geluk, dus eentje die de mol met een gerust hart zou kunnen laten links liggen.

Katrien, Lloyd en Jeffrey doen het beter. Ze weten de woorden te raden met de letters die op de basketballen staan en scoren met de overbodige basketballen de gevraagde worpen net binnen de tijd. Resultaat: 1000 euro en extra hulp voor Bahador en Channy. Het zou voor een mol gemakkelijk zijn om hier tijd te verliezen door slecht te werpen. Toch is het niet meteen duidelijk wie hier aan het saboteren is. Katrien scoort twee van de drie ballen, Jeffrey scoort de andere. Katrien draagt dan weer niets bij aan het woorden raden, terwijl Lloyd twee oplossingen geeft en Jeffrey eentje. Vooralsnog heb ik moeite om hier de hand van de mol in te vinden.

Als laatste zijn Pieter, Pascale en Steve aan de beurt. Zij krijgen het genoegen om een versie van Wie ben ik? te spelen. Elk om beurt kunnen ze een ja-neevraag stellen aan een Mexicaan (in het Spaans uiteraard, enter Jommeke-Spaans) om hun identiteit te raden. Ook zij weten hun opdracht tot een goed einde te brengen. Het valt echter op dat Pascale niet zelf op het antwoord kwam, maar de hulp nodig had van Steve. Niet onbelangrijk is ook dat Pascale en Steve de opdracht voorbijgelopen waren als Pieter er hen niet op gewezen had. Dat lijkt geen zet van een mol.

Aflevering1_Shot2

Na afloop mogen Channy en Bahador hun muziekkennis etaleren. De vrouwennamen uit de liedjes die ze hoorden, vinden ze terug op een stel kippen. Channy laat zich van haar meest bedeesde kant zien en handelt net alsof ze het tegen de stier moet opnemen waar ze eerst voor vreesde. Vijf kippen vangen, blijkt een mission impossible voor hen, dus blijven ze steken op 2000 euro. Mocht de mol hier aan het werk zijn geweest, is het logisch dat de opdracht mislukt. Tenslotte was er al genoeg geld verdiend.

De diepte in

Nadien mogen ze hun hoogtevrees tarten door per twee langs een steile rotswand af te dalen. Onderweg komen ze een uitspraak van één van de kandidaten en vier mogelijke antwoorden tegen. Antwoorden ze correct, dan levert dat 1000 euro op. Wie de snelste tijd neerzet, krijgt bovendien een envelop met een groot voordeel.
Ook al staat niet iedereen te springen om de diepte in te duiken, toch voltooien ze allemaal hun opdracht. Het gokken gaat niet bij iedereen even goed; niettemin komt er nog eens 3000 euro in de pot.

Aflevering1_Shot3

In deze opdracht kunnen we naar mijn gevoel niet veel over de mol te weten komen. Je zou kunnen kijken naar wie fout heeft gegokt. Joke bijvoorbeeld, die samenwerkte met Jeffrey, maar aangezien zij vol voor die envelop wilde gaan, weet ik niet of we daar veel aandacht aan moeten besteden. Natuurlijk zou de mol ook kunnen doen alsof hij per se dat voordeel wil bemachtigen. Dat hebben we eerder Gilles ook al zien doen.
De andere foute gok kwam van Lloyd die samenwerkte met Bahador.

Wie is de mol?

Op dit punt in het spel zijn er nog lang geen zekerheden. Afvaller Kelly kunnen we in elk geval al schrappen van het lijstje en ook Channy profileert zich allerminst als mol. Jeffrey heeft in de eerste twee opdrachten heel gedreven meegespeeld, dus ook in hem zie ik momenteel geen saboteur.

Als ik louter kijk naar wat er allemaal mis is gelopen, steekt Pascale er met kop en schouders bovenuit als verdachte. Echter, net omdat ze in die eerste aflevering zo prominent in beeld wordt gebracht, zaait dat twijfel.

Mocht de Molapp van de voorgaande jaren nog bestaan, dan zou ik mijn punten verdelen over Bahador, Katrien en – je weet maar nooit – Pascale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s